IndustrieNoutăți

10 motive pentru care avem nevoie de economie circulară

10 motive pentru care avem nevoie de economie circulară

La finalul lunii mai, la Strasbourg, s-a semnat unul dintre cele mai importante pachete legislative legate de mediu, cel privind economia circulară. E un concept relativ nou, de aceea, publicul larg e mai puțin familiarizat cu el. Economia circulară este, prin definiție, un sistem regenerativ în care resursele, deșeurile, emisiile și pierderile de energie sunt minimizate prin repunerea în circuitul economic a materialelor deja folosite. Se opune economiei liniare, în care procesele se termină cu distrugerea deșeurilor. Putem avea, prin urmare, o lume fără gunoaie? Ca să ne permitem niște optimism, trebuie să facem primii pași.

1. Vom face mai mulți bani. Studiile făcute pe spațiul european arată că până în 2030, economia circulară ar putea genera anual economii de minimum 600 de miliarde și beneficii în diverse zone economie de 1.8 trilioane de euro.

2. Se vor crea locuri de muncă. Refolosirea materialelor și recuperarea lor presupun procese mai complexe decât distrugerea, așa că forța de muncă folosită e mai numeroasă. Japonia, care a implementat încă din 1991 conceptul de economie circulară, avea în 2007 650 de mii de angajați numai în procesele asociate refolosirii și reciclării.

3. Companiile vor răspunde mai bine așteptărilor consumatorilor. Se discută mult despre generația millenials care are alte tipare de consum față de alte generații, mai responsabile ecologic, cu accent pe accesul la servicii mai mult decât pe proprietate.

4. Vom rezolva problema gunoaielor solide, din ce în ce mai împovărătoare pentru marile orașe. Creșterea economică duce la creșterea consumului, iar asta se traduce și în cantități uriașe de gunoi pentru care costurile de distrugere și depozitare sunt din ce în ce mai mari. Realitatea este că în momentul de față multe metropole nu pot distruge aceste deșeuri, iar ele ajung în ecosistem, creând adevărate dezastre.

5. Se vor dezvolta tehnologii noi, se va stimula inovația. Economia circulară nu e doar despre reciclare, în forma ei cea mai simplă, ci presupune inovație, cercetare, astfel încât procesele industriale să fie optimizate. Investițiile în știință sunt o formă prin care lumea devine un loc mai bun.

6. Vom avea la dispoziție mai multe resurse. Lupta pentru resursele naturale, finite, va fi din ce în ce mai acerbă în următorii ani, odată cu creșterea populației în general, dar și a posibilităților economice a consumatorilor. Așadar, folosirea cu mai multă atenție a acestor resurse și refolosirea materialelor va asigura confort pentru multe piețe.

7. Vom polua mai puțin, vom avea emisii mai scăzute. Deși multor oameni reducerea emisiilor nu li se pare o urgență, adevărul este că studiile arată că degradarea calității aerului a dus la o incidență crescută a bolilor respiratorii, că deșeurile ajunse în mediu distrug într-un ritm accelerat fauna și calitatea apei. Pentru a estima diferențele: un kilogram de aur obținut prin minerit emite 18.722 de kg de CO2, iar unul obținut prin reciclare, 11 kg de CO2.

8. Vom crește durata de viață a obiectelor. Acesta e un obiectiv și un principiu al economiei circulare, necesar în lumea de astăzi, obsedată de consum. Obiecte mai solide, cu un ciclu mai mare de folosire și refolosire, vor aduce schimbări pozitive și în comportamentul consumatorilor, și în cel al companiilor.

9. Ne vom educa să fim mai responsabili. Economia circulară, aplicată de companii și adoptată de consumatori, înseamnă mai multă responsabilitate economică și ecologică. Societățile care practică asta cu succes au cetățeni care sunt, în general, mai responsabili social.

10. Vom colabora mai mult unii cu alții. Necesitatea de a inventa noi procese tehnologice va duce la colaborare între companii sau centre de cercetare și necesitatea de a recicla și refolosi mai mult va duce la colaborare între consumatori. O lume mai colaborativă este o lume mai prosperă și mai decisă să progreseze.


Foto Vizită la o fabrică de reciclare din Iași

S-a semnat unul dintre cele mai importante pachete legislative: https://valean.eu/noutati/adina-valean-romania-trebuie-sa-apese-pe-acceleratie-dar-sa-emita-mai-putin

Next article 10 reguli pentru un Untold nespus de curat
Previous article Să protejăm ariile protejate

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment