IndustrieNoutăți

Adina Valean: Cloud unic european pentru date medicale

Adina Valean: Cloud unic european pentru date medicale

Adina Vălean, europarlamentar PNL, propune crearea în cloud a unei baze de date unice cu datele medicale ale pacienților din țările UE, de care să beneficieze cercetările în domeniul sănătății. Pentru protecția datelor personale, înregistrările de acest tip urmează să fie anonimizate, dar pentru cercetători beneficiile care țin de seturi extinse de date, referitoare la starea de sănătate în funcție de vârstă, arie geografică și altele sunt indubitabile.

“În ultimii ani, știința datelor, bazată pe așa-numitele big data, s-a dezvoltat cu pași repezi”, spune Adina Vălean, care, în calitate de Președintă a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, este în această săptămână gazda unor evenimente legate de inovare în domeniul farmaceutic și sustenabilitate în asistența medicală. “Totul a pornit de la constatări empirice dar surprinzătoare, ca aceea că motoarele de căutare pot prevedea, de exemplu, amploarea unei epidemii de gripă dintr-un anumit spațiu în funcție de numărul de căutări referitoare la aceeași gripă. Atunci când avem la dispoziție o cantitate mare de date stocate în cloud, putem identifica patternuri și ajunge la concluzii care nu sunt accesibile prin cercetarea de tip clasic.”

Adina Vălean adaugă că politicul are datoria să asigure cercetării și inovației medicale, și nu numai, cadrul financiar și instituțional potrivit. “Urmăresc introducerea propunerii în noul Cadru Financiar Multianual și în programul UE de finanțare a cercetării și inovației, Orizont 2020.”

Desfasurate sub motto-ul #wewontstop (nu ne vom opri), evenimentele de săptămâna aceasta se referă la remedii noi pentru boli precum SIDA, diabet sau cancer și includ workshopuri, expoziții și conferițe.

Next article Adina Vălean: România trebuie să apese pe accelerație, dar să emită mai puțin
Previous article Natura 2000 Award

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment