Noutăți

Adina Valean: Imi displace profund nepotismul si nu ma simt vizata de el

Adina Valean: Imi displace profund nepotismul si nu ma simt vizata de el

Hotnews a realizat o serie de interviuri cu candidatii romani la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014. Iata mai jos o parte din interviul acordat jurnalistului Vlad Mixich.

​VM: De ce este România singura ţară UE care are printre europarlamentari o fiică de preşedinte, o soţie de prim-ministru şi soţia preşedintelui celui mai important partid din opoziţie?

Adina Vălean: Nu putem face o astfel de afirmaţie dacă nu avem o statistică. Eu, personal, nu am căutat o statistică, dar pot să vă spun, în ceea ce mă priveşte, că doresc să fiu judecată pentru lucrurile pe care le-am făcut pentru cetăţeni în mandatul meu de europarlamentar, în politică în general, şi nu după cine… nu după membrii familiei mele. Nu că n-aş fi mândră de ei, dar trebuie să fiu judecată după activitate. Nu vreau să comentez celelalte lucruri. Atât vreau să spun: că şi mie îmi displace profund nepotismul. Cred că pot spune acest lucru pentru că nu mă simt vizată de el. Eu nu cred că am fost pe această listă sau că sunt în continuare susţinută de PNL pentru că sunt soţia soţului meu. Asta se vede din activitatea mea de aici: din 2007 sunt vicepreşedinta grupului liberalilor europeni, în 2011 Votewatch m-a numit cel mai influent europarlamentar, colegii mei britanici m-au susţinut ca, între vicepreşedinţii grupului ALDE, să fiu cea care ocupă locul în banca întâi. Toate lucrurile acestea nu se fac cu proptele de la Bucureşti şi arată, totuşi, cam care este aprecierea de care mă bucur în politica europeană. Nu am făcut niciodată caz de familie, aici, şi cred că mi-am făcut datoria faţă de toţi cei care m-au sprijinit să ajung în Parlamentul European.

VM: Cât de important e pentru un europarlamentar să facă parte din grupul politic dominant?

Adina Vălean: În Parlamentul European nu există putere şi opoziţie. Aici majorităţile se fac în funcţie de subiect. Noi, liberalii, întotdeauna am ţinut balanţa. Dacă, din motive doctrinare, în Parlamentul European socialiştii şi popularii au fost pe poziţii divergente, votul a curs în funcţie de poziţia liberalilor. Pe chestiuni de economie de obicei majoritatea o facem spre dreapta, iar pe chestiuni care ţin de libertăţile civile sau mediu, în general înclinăm balanţa spre stânga.

VM: Aveţi o activitate intensă în domeniul energiei. Care ar trebui să fie principala sursă de diversificare energetică a statelor UE în contextul geopolitic actual?

Adina Vălean: Nu diversificarea este problemă, ci securitatea aprovizionării. Nu diversificare a sursei, cât a sursei de aprovizionare. Anumite state europene, care nu sunt plasate astfel încât să fie legate prin conducte la o sursă de gaz, nu au o problemă cu aprovizionarea. Dau exemplul Spaniei care are o salbă de terminale de gaz lichefiat astfel încât se poate aproviziona pe piaţa globală a gazului. Cu alte cuvinte, eu merg pe o bursă a gazului şi cumpăr astăzi gazul cel mai ieftin din sursa X. Dar asta pentru că am posibilitatea să mă conectez sau să primesc gazul din orice sursă din piaţa globală. Asta trebuie să ţintească şi România. Ori ne conectăm în jos, spre Grecia, la tipul acesta de terminale şi cred că aceasta ar fi opţiunea cea mai sănătoasă. Oricum cred că ar trebui să ne facem şi noi terminalul de gaz lichefiat sau comprimat, în funcţiile de deciziile care se vor lua, la Marea Neagră.

VM: Care este realizarea de care sunteţi, ca europarlamentar, cea mai mândră şi care a adus ceva concret pentru alegătorul român obişnuit?

Adina Vălean: Pachetul telecom. Am calculat cu ajutorul Comisiei Europene şi a asociaţiei operatorilor ce economie am făcut în facturile românilor prin raportul meu de reducere a tarifelor la roaming. Pot să vă spun că avem 700 de milioane de Euro de pe facturile românilor economisiţi datorită raportului Vălean de roaming. Este un lucru concret.

Restul interviului il puteti citi la http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17092319-adina-valean-romania-uram-puternic-nevestele-politicienilor-imi-displace-profund-nepotismul-nu-simt-vizata.htm

Next article Cititi aici Manifestul PNL pentru #EP2014
Previous article MEP Adina Valean supports Media Initiative

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment