DiscursuriIndustrieNoutăți

Adina Vălean, keynote speaker la Retail Forum for Sustainability

Adina Vălean, keynote speaker la Retail Forum for Sustainability

Pe 31 mai, Adina Vălean, Președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, a participat, în calitate de keynote speaker, la Retail Forum for Sustainability 2017. A vorbit despre rolul consumatorilor în economia circulară și despre strategia europeană privind utilizarea plasticului în economie.

„Știm cu toții că actualul sistem liniar de producție și consum devine nesustenabil, pentru că resursele sunt limitate și presiunea asupra mediului crește. Singura soluție este schimbarea dramatică a modelului economic, prin trecerea la un model circular și punerea durabilității în centrul noilor modele de business. Dar asta înseamnă că aceleași principii ar trebui să ghideze, de asemenea, și comportamentul consumatorilor. Trecerea la economia circulară va necesita schimbări în alegerile de zi cu zi ale consumatorilor și schimbarea paradigmei din modelul obișnuit „cumpărați, utilizați, aruncați” la un nou model „consumați mai puțin, reutilizați, reparați și reciclați”. Acest lucru este valabil mai ales pentru materialele plastice. În prezent, mai puțin de 25% din deșeurile din plastic colectate sunt reciclate și aproximativ 50% sunt depozitate împreună cu celelalte deșeuri. Cantități uriașe de materiale plastice se scurg în mediul înconjurător, amenințând nu numai biodiversitatea, dar și sănătatea umană,” a explicat Adina Vălean.

La conferință au participat numeroși reprezentanți ai industriei din domeniul retail, dar și membri ai Parlamentului și Comisiei Europene.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că Uniunea Europeană și-a luat angajamentul de reducere e deșeurilor cu 50% până în 2030, în cadrul Obiectivelor ONU pentru dezvoltare durabilă. Cred că economia circulară este vehiculul prin care putem atinge aceste obiective, mai ales, reducerea deșeurilor marine. Parlamentul a propus înscrierea în legislația UE a unui obiectiv de reducere a deșeurilor marine cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030. Prin urmare, încurajarea unor obiceiuri de consum pozitive este esențială și cred cu tărie că piața și companiile pot influența pozitiv alegerile consumatorilor. Consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege băuturi în sticle reutilizabile, care pot fi recuperate printr-o schemă de depozit, sau de a alege ambalaje biodegradabile și compostabile. Deja s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pungile de plastic, care se numără printre primele zece deșeuri aruncate pe plajele europene. Aș dori să vă reamintesc că Directiva privind pungile de plastic din 2014 stabilește măsuri obligatorii pentru a reduce consumul de pungi de plastic, asigurându-se că, până la sfârșitul anului 2018, nu vor mai fi oferite gratuit cumpărătorilor,” a adăugat europarlamentarul PNL.

Next article EP President Tajani: “the Paris agreement is alive and we will take it forward”
Previous article Astăzi sărbătorim prima zi europeană Natura 2000!

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment