112Noutăți

Adina Vălean a participat la o vizită de lucru la Centrul European pentru coordonarea răspunsurilor la situații de urgență

Adina Vălean a participat la o vizită de lucru la Centrul European pentru coordonarea răspunsurilor la situații de urgență

Marți, 30 mai, Adina Vălean, președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, a participat la o vizită de lucru la Centrul European pentru coordonarea răspunsurilor la situații de urgență, ca urmare a invitației Comisarului European pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Mă bucur să văd valoarea adăugată pe care acest centru o aduce eforturilor Statelor Membre, atunci când ele se confruntă cu situații de criză, care de cele mai multe ori pun presiune enormă asupra serviciilor naționale de urgență. Este un mecanism de cooperare si coordonare extrem de util pentru toate situațiile în care resursele naționale nu sunt suficiente pentru a face față unui dezastru”, a declarat Adina Vălean.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență monitorizează 24 de ore din 24 crizele existente și potențiale. Acesta coordonează stabilirea de contacte între țara în cauză, experți în domeniu și țările participante la mecanismul de protecție civilă al UE. În prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru și Norvegia. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este pe punctul de a-și reînnoi adeziunea. Turcia și Serbia se pregătesc să devină membre ale mecanismului și au semnat de curând acorduri în acest sens.

Este extraordinar că România este printre țările fruntașe ale Mecanismului privind angajamentul cu forțe și mijloace de intervenție specifice. Serviciile de urgență din România și aportul țării noastre la mecanismul voluntar sunt foarte apreciate. În plus, mă bucur să văd că domnul Raed Arafat este foarte cunoscut și se bucură de apreciere la nivel european și internațional pentru contribuția sa în acest domeniu”, a declarat europarlamentarul PNL.

Centrul prevede o rezervă voluntară de capacități și experți din partea țărilor UE. Conform datelor Comisiei, România este în plin proces de înregistrare și certificare a unor capacități naționale în acest pool voluntar. Pentru moment, România a finalizat sau este in curs de finalizare a înregistrării și certificării pentru două module de pompare de mare capacitate pentru inundații, o echipă de căutare salvare in mediu urban, deja acreditată INSARAG (organism internațional pentru acreditarea echipelor de căutare salvare), două posturi medicale avansate cu și fără modul chirurgical. De asemenea, exista angajamentul României de a continua și extinde acest proces pentru o echipă de asistență tehnică pentru misiuni internaționale, un avion pentru evacuare medicală și un elicopter pentru operațiuni de căutare salvare și/sau medicale.

Next article Adina Valean's speech on President Trump's decision to withdraw from the Paris Agreement
Previous article Este timpul să stabilim obiective ambițioase pentru viitor, fără a afecta industria, păstrand o abordare neutră din punct de vedere tehnologic

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment