Noutăți

Căpşunarii salvează onoarea României

Stimaţi invitaţi,
Dragi colegi şi prieteni,

Astăzi încep discursul cu un cuvânt neconvenţional, cu un cuvânt care nu e în Dex: cuvântul căpşunar.
Nu vă miraţi!

Căpşunarii salvează onoarea României, în străinătate. Spaniolii, italienii care angajează romance care să aibă grijă de bătrâni, chiar şi britanicii, care ban e vor, ban u ne vor văd românul care munceşte peste hotare ca fiind cinstit, harnic, nepretenţios. În ţările europene mai dezvoltate, muncitorii sunt mai pretenţioşi.
Ştiţi povestea: Să zice, mGheorghe şi Maria din Lipova au plecat în Spania pentru ca să strângă bani de nuntă şi de o casă. Poate că se întorc cu spatele rupt de la camp, dar cel puţin au bani în buzunar, cu care se întorc în România.
Aşa ajungem la o concluzie la care nu ne-am fi gândit:

Căpşunarii civilizează România. Când se întorc, devin şi ei pretenţioşi. Vor: apă caldă, card, bancomat pentru card, un televizor cu mai multe programe, o maşină, alta decât o Dacie ruginită, calculator şi internet.
Povestea vorbeşte de la sine. România se integrează în Europa de jos în sus. Integrarea europeană a României nu o fac politicienii şi instituţiile, ci cetăţenii, prin schimbarea de mentalitate.
Faptul că români din toate zonele ţării şi din toate straturile sociale pot munci în Occident înseamnă integrare europeană. Dacă eşti bun de muncă, ai curaj şi nut e temi de ţări străine, pleci să îţi cauţi mai binele.
Este motivul pentru care astăzi am ales să vorbesc despre ei.

Şi căpşunarii sunt liberali. Liberali nu suntem doar noi, domnii cu costum Armani sau doamnele cu broşă. Gândeşte liberal oricine a pornit pe drumul bunăstării proprii şi creează, în jurul lui, aceeaşi bunăstare. Banii lui Gheorghe şi ai Mariei susţin bugetul României, la fel cum ei, doi oameni din Lipova, creează reputaţia aceleiaşi Românii în Spania. În timp ce noi, la Bucureşti, ne batem capul cu brandul de ţară al României, cu creionul şi hârtia, ei, la Castellon, rezolvă această problemă în felul lor, cu mâinile goale. Şi, poate, cu mai mult succes deâct noi. De aceea, cred că ei vor vota pentru acel partid care le va permite să lucreze pentru binele propriu, în afara sau înăuntrul României.
Şi cu asta, ajungem la o preocupare politică a mea, care, fără povestea căpşunarilor, vi s-ar fi părut poate ceva abstract şi plicticos. Mie îmi place să vorbesc în abstracţiuni.

Parlamentul European este locul unde pot milita pentru cauza României. Şi am s-o fac. Parlamentul European n-ar fi existat dacă, acum mai bine de 50 de ani, un număr de politicieni cu sclipiri de geniu şi viziune liberală nu ar fi înţeles că libera circulaţie a forţei de muncă, căderea graniţelor, dispariţia taxelor vamale, libertatea de a angaja pe oricine înseamnă mai bine şi pentru economia Spaniei, şi pentru Gheorghe şi Maria din Lipova.
Spuneam, la lansarea listei de candidaţi a Partidului Naţional Liberal, că nu trebuie să ne întrebăm ce poate face Europa pentru noi, trebuie să ne întrebăm ce putem face noi pentru România. Avem, cu alte cuvinte, puncte comune de discuţie cu ceilalţi euroliberali. Sunt de un an la Bruxelles, sunt vicepreşedinte al grupului liberal, îi cunosc pe Ignasi Guardans, liberal catalan, pe Sara Ludford, Chris Davies, Anne Lynne, Graham Watson si ceilalti liberali britanici. Toţi vrem:

  • O piaţă comună autentică a UE, mai ales prin adoptarea unei legislaţii care să asigure tuturor cetăţenilor libertatea de a trăi şi a munci, de a-şi exercita drepturile civile, de a avea acces la bunuri şi servicii şi de a-şi investi banii oriunde în UE. Vrem recunoaşterea studiilor şi a calificărilor în orice ţară a Uniunii. Considerăm că perioadele de tranziţie stabilite de unele state membre pentru ţările nou-intrate, inclusiv pentru România, trebuie revocate.
  • Vrem liberalizarea în domeniul gazului, electricităţii, serviciilor poştale şi al transporturilor. O piaţă europeană eificientă şi funcţională va crea noi oportunităţi pentru creşterea economică, locuri de muncă şi bunăstare.
  • O economie competitivă cere reducerea birocraţiei, un set modern şi funcţional de reglementări care să protejeze interesul public, fără a impune poveri inutile persoanelor active şi companiilor.
  • Educaţia şi formarea profesională sunt fundamnetul pentru viitorul copiilor noştri, de aceea credem că trebuie să alocăm resurse economice suplimentare în aceste domenii. Orice tânăr român trebuie să aibă posibilitatea de a studia un an în orice universitate europeană.
  • Vrem politici europene care să asigure siguranţa alimentară, care să protejeze interesele zonelor rurale şi să asigure standarde ridicate de mediu şi o agricultură sustenabilă. Dorim înlocuirea politicii agricole comune cu Politica alimentară şi rurală, care va ţine cont de toate sectoarele economice în legătură cu zonele rurale.

Şi multe alte idei liberale, pentru care ne batem cu toţii în Parlamentul European.
Stau şi mă gândesc, la urma urmei, că şi Ignasi Guardans se bate pentru Miguel sau Chris Davies se bate pentru George şi Mary.
Vă mulţumesc!

Discurs rostit duminică, 30 septembrie, la Arad, la lansarea lansării listei de candidaţi la europarlamentare a PNL.


Next article Comunicat de presa privind presedintia ungara a UE

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment