IndustrieNoutăți

Ce e un oraș verde?

Ce e un oraș verde?

Există o mișcare la nivel mondial de transformare a orașelor, în care un procent din ce în ce mai mare din populația lumii trăiește, în locuri prietenoase cu mediul înconjurător, cu un aer mai curat, cu spații verzi mai generoase, cu sisteme de reciclare avansate. Scopul este, firește, creșterea calității vieții. Uniunea Europeană este, din acest punct de vedere, prin legislație și politici de mediu, unul dintre principalii promotori a ceea ce numim “orașe verzi”.

Dar primul oraș verde al lumii, n-a fost european, ci sud-american. În Curitiba, Brazilia, în 1972, primarul Jamie Lerner, de profesie arhitect urbanist, a aplicat prima oară principiile contemporane de administrare care duc la un mediu mai curat. A închis o zonă centrală de business pentru traficul mașinilor, a implementat un sistem de trafic inteligent și a păstrat spațiile verzi, extinzând orașul și creând o rețea de transport în comun care să poată duce la destinație, confortabil, două treimi din populația de peste 2 milioane a orașului.

Comisia Europeană acordă titlul de Capitală verde a Europei, în fiecare an, unui oraș care face pași importanți înspre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă și de energie, prin transport public eco, facilități pentru bicicliști, extindere de spații verzi, soluții de management inteligente pentru trafic sau reciclarea deșeurilor. În 2018, acest titlu e deținut de un oraș olandez, Nijmegen, care a câștigat mai ales pentru un proiect extins, cu participarea cetățenilor, de folosire a energiei eoliene și cu un plan de a deveni neutru din punct de vedere energetic până în 2045. În 2019, titlul e acordat capitalei norvegiene, Oslo, unul dintre exemplele cele mai bune din lume pentru aplicarea economiei circulare, cu o administrație care a creat un ingenios “buget de mediu”, prin care, stabilește, ca într-un buget de bani, emisiile maxime de carbon care pot fi “cheltuite”.

Cele mai multe orașe verzi au început drumul spre un mediu mai curat prin rezolvarea problemelor de trafic. În 2010, NASA a făcut un studiu care a arătat că automobilele erau principalul factor al schimbărilor climatice prin poluare și că, deși sectoarele industriale și energetice sunt și ele, în aceeași măsură poluante, emisiile lor contribuie mai puțin la încălzirea globală. Un oraș responsabil al prezentului presupune sisteme inteligente de coordonare a traficului, zone pietonale, piste pentru biciclete, transport public nepoluant, într-o rețea care să acopere nevoile tuturor locuitorilor, inclusiv a celor din suburbii, motivarea cetățenilor de a cumpăra vehicule electrice sau mai puțin poluante.

În general, orașele verzi au politici speciale în domeniul energetic, pentru a folosi cât mai multe resurse naturale în producerea de energie, precum și de a reduce risipa prin regulamente speciale de construcție și întreținere a clădirilor. Rekyjavik, de pildă, folosește pentru încălzire și electricitate energie geotermală și hidro, iar Oslo produce biogaz din gunoaie, pentru autobuzele și mașinile municipalității.

Alte măsuri luate în orașele devenite verzi țin de extinderea spațiilor verzi, încurajarea afacerilor locale și a consumului local, reducerea și reciclarea gunoiului.

Mai multe despre orașe mari și poluare, puteți citi în interviul pe care l-am dat pentru Dilema Veche.

Next article Lupta cu supermicrobii: o nouă lege în Parlamentul European
Previous article “Poluarea: curat, murdar”, dosar despre mediu în Dilema Veche

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment