IndustrieNoutăți

Ce ne facem cu plasticul?

Ce ne facem cu plasticul?

Astăzi, 10 octombrie 2018, la Bruxelles, s-a votat în Comisia de mediu a Parlamentului European un raport care își propune să reducă consumul de plastic, cu accent pe produsele de plastic de unică folosință. Statisticile arată că 70% din cantitatea de deșeuri care ajunge în mări și oceane este plastic de unică folosință, iar costurile acestui dezastru ecologic se vor ridica, până în 2030 la 22 de miliarde de euro.

“Plasticul care ajunge în natură, mai ales în apele planetei, reprezintă o amenințare majoră la sănătatea cetățenilor din Europa și din întreaga lume. Legislația propusă de Comisia Europeană încearcă să stabilească un set de mecanisme preventive: interzicerea unor anumite tipuri de produse și extinderea responsabilității producătorului, astfel încât povara deșeurilor de plastic să nu apese doar pe umerii cetățeanului”, a declarat Adina Vălean, europarlamentar PNL, președintă a Comisiei ENVI din Parlamentul European.

Raportul Ries, privitor la utilizarea plasticului, prevede interzicerea bețișoarelor de urechi de plastic, a tacâmurilor și farfuriilor de unică folosință, a paielor de plastic și a paharelor de plastic cu capac detașabil. Se vor considera excepții pentru utilizarea medicală a unora dintre aceste produse. De asemenea, în anumite situații, vor fi interzise pungile din plastic ușor, precum și ambalajele pentru mâncare și băutură făcute din polistiren expandat. Se introduc limitări și pentru filtrul țigărilor, urmând a se stabili targeturi naționale pentru acest tip de produse.

Aceste limitări vor duce la evitarea unei catastrofe ecologice și vor stimula un nou sector economic, de producție din materiale alternative, creându-se, astfel, noi locuri de muncă. Pe lângă reglementările care se referă la producători, raportul prevede și măsuri de sensibilizare și educare a publicului pentru un consum responsabil.

“Alături de Președintele Parlamentului European am fost primul europarlamentar care a semnat angajamentul #passonplastic. Inițiativa ce aparține grupului britanic de media Sky s-a lansat la nivel european printr-un eveniment pe care l-am organizat la Bruxelles și al cărui punct de atracție a fost balena Plasticus, realizată în totalitate din sticle de plastic. Plasticus este un instrument educațional, o reprezentare vizuală exactă a cantității de plastic care intră în apele planetei în fiecare secundă (circa 250 kg)”, a spus Adina Vălean, explicând angajamentul personal și al grupului parlamentar din care face parte (Grupul Popularilor Europeni) privind reducerea poluării cu plastic.

Peste două săptămâni, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, se va da votul final privind acest raport.

Next article Succesul UE depinde de succesul fiecăruia dintre statele membre
Previous article O noua lovitura pentru consumatorii europeni

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment