Noutăți

Ecosistemele degradate nu pot furniza același nivel al bunastarii sau al calitatii vietii umane

Ecosistemele degradate nu pot furniza același nivel al bunastarii sau al calitatii vietii umane

Adina Valean, Presedintele comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European a transmis un mesaj in cadrul conferintei “Nature-based Solutions: From Innovation to Common-use/ Solutii bazate pe natura: De la inovare la utilizare curenta” din Talinn.

Aceasta conferinta organizata de Presedintia Estoniana a Consiliului Uniunii Europene s-a bucurat de prezenta Ministrului Estonian pentru Mediu Siim Kiisler percum si alti reprezentanti ai organizatiilor internationale si europene pentru protectia mediului.

Mesajul Adinei Valean a fost centrat pe beneficiile economice si de calitate a vietii pe care solutiile bazate pe natura le ofera cetatenilor: “Am observat că atunci când menționăm natura sau protecția biodiversității, nu este întotdeauna clar care sunt beneficiile naturii. Cred că este important să subliniem că serviciile ecosistemice oferă servicii esențiale de care suntem dependenți: ele oferă hrană, apă dulce și aer curat. Ele reglează climatul și oferă adăpost multora. Ecosistemele stabilizează fizic mișcarea apei, a solurilor, și a zăpezii și contribuie la absorbția consecințelor dăunătoare ale schimbărilor climatice și dezastrelor naturale.”

In interventia sa presedintele Comisiei ENVI din Parlamentul European a atras atentia si asupra distrugerilor si degradarilor acestor ecosisteme: “Cu toate acestea, activitățile umane distrug și degradează lumea naturală și epuizează capitalul nostru natural. Ecosistemele degradate nu pot furniza același nivel de servicii ecosistemice.

Infrastructura ecologică reprezintă un bun exemplu al soluțiilor bazate pe natură. Infrastructura ecologică oferă o gamă largă de servicii ecosistemice, cum ar fi purificarea apei, calitatatii aerului, spațiului pentru recreere și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. Infrastructura verde îmbunătățește condițiile de mediu, deci sănătatea cetățenilor și calitatea vieții, sprijină o economie ecologică, creează oportunități de angajare și sporește biodiversitatea. În comparație cu infrastructura cenușie, soluțiile bazate pe natură sunt adesea mai ieftine, mai rezistente la dezastre naturale și mai rentabile pe termen lung. Și, desigur, ele au un efect enorm asupra calității!”, a subliniat Adina Valean.

Conferința la nivel inalt “Soluții bazate pe natură: de la inovare la utilizare curenta” a fost organizată de Ministerul Mediului din Estonia și de Universitatea din Tallinn sub inaltul patronaj al Președinției Republicii Estone a Consiliului Uniunii Europene. Conferința a avut loc la Tallinn între 24 și 26 octombrie 2017.

Next article Rezervele din Marea Neagră vor transforma România dintr-o piață sustenabilă a gazului într-un exportator regional. Vom putea crea primul hub est-european al gazului
Previous article Adina Valean participa la marsul de comemorare a victimelor atentatelor teroriste

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment