EnergieNoutăți

Energie verde in Cluj-Napoca

Cel mai mare sistem de producere de energie verde cu panouri solare va fi instalat în Cluj-Napoca

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, spune că într-un cartier din municipiu va fi instalat anul viitor cel mai mare sistem din România de producere de energie verde prin panouri solare, ce va furniza gratuit electricitate pentru sistemul de iluminat public, Spitalul Municipal şi alte instituţii, potrivit Mediafax.

Sorin Apostu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul va fi dezvoltat de un grup de investitori americani şi va fi finalizat la sfârşitul anului 2011.

“Vorbim despre instalarea, la Cluj-Napoca, a celui mai mare sistem de producere de energie verde prin intermediul panourilor solare din România. O parte din ceea ce este azi Cartierul Tineretului, circa 180 de hectare, Primăria va direcţiona către montarea de panouri solare şi fotovoltaice şi va primi curent verde pe gratis pentru tot iluminatul public din municipiu, pentru Spitalul Municipal şi alte instituţii publice. Este vorba despre grupul de investitori americani WWS Energy Development LLC care vor construirea unui parc fotovoltaic, iar 30 la sută din energia produsă, dar nu mai puţin de 3550 MW pe an, va fi furnizată municipalităţii. Investiţia va fi gata la sfârşitul anului 2011”, a spus Sorin Apostu.

Potrivit acestuia, în urma finalizării proiectului, municipalitatea clujeană va realiza o economie de două milioane de euro pe an, deoarece nu va mai fi plătită factura la energia electrică pentru iluminatul public din bugetul local, ci aceasta va fi asigurată din parcul fotovoltaic.

“Din această economie vom construi 370 de locuinţe sociale în acest cartier”, a spus primarul Clujului.

Apostu a precizat că o suprafaţă de peste 90 la sută din terenul de 203 de hectare al Cartierului Tineretului urmează să fie ocupată de panouri solare.

Cartierul Tineretului urma să fie construit începând din 2008 de un dezvoltator imobiliar privat, Polus Real Estate, care a renunţat la proiect din cauza crizei economice. Acolo urmau să fie construite 6.000 de unităţi locative şi 370 de locuinţe sociale pentru Primărie.

sursa: romanialibera.ro

Next article Plenary Speech on Commission work programme for 2011
Previous article Adina Valean Annemie Neyts - Mobilitatea artistilor

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment