EnergieNoutăți

“Investitii private, cu garantii din fonduri publice, noul mecanism cheie pentru proiecte strategice in energie”

“Investitii private, cu garantii din fonduri publice, noul mecanism cheie pentru proiecte strategice in energie”

“Daca vrem securitatea aprovizionarii cu energie, in special gaze, trebuie sa avem infrastructura si multiple puncte de intrare. Astfel, ne putem aduce gazul de oriunde din lume”, a explicat Adina Valean, vicepresedinte al Parlamentului European, intr-un interviu pentru EurActiv.ro. Aceasta a mai vorbit despre instrumentele financiare care reprezinta solutia pe care tarile UE trebuie s-o aplice pentru marile proiecte de infrastructura, in energie si transporturi.

EurActiv.ro: In ceea ce priveste energia, iata ca se reconfigureaza cumva harta energetica in zona Marii Negre.? Cum se schimba joculd de putere intre Este si Uniunea Europeana si ce este pe agenda PE in acest domeniu cheie?

Adina Valean: Energia nu este un scop in sine, este sangele economiei, are importanta si pentru consumatorul casnic dar ea reprezinta baza economiei europene. Pentru industrie, conteaza daca energia este intr-o aprovizionare securizata, daca este ieftina, daca este produsa intr-un mod prietenos cu mediul. Am incercat sa promovam la nivel european tot ce inseamna energie prietenoasa cu mediul si securitatea energetica.

Adina Valean: In ceea ce priveste energia electrica, problematica este sa ne gandim cum putem integra energia verde, acum supradezvoltata, tot datorita politicilor care au promovat-o – avem foarte multa energie eoliana care creaza probleme de intrare in sistem si de coerenta aprovizionarii. Insa, in aprovizionarea cu gaze ramane marea problema politica a centrului si estului Europei. Aici, preocuparea privind securitatea aprovizionarii este de lunga durata.

Socul a existat cu multi ani in urma, cand Bulgaria a ramas fara gaz si se punea problema ca daca ar exista un interconector intre Romania si Bulgaria am fi putut sa le dam gaz. Aceasta solidaritate, in ceea ce inseamna aproviz cu gaz, piata comuna europeana, reprezinta o preocupare de multi ani pentru europeni.

Ca membru al Comisiei de industrie am avut placerea de a fi raportor pentru ceea ce inseamna Facilitatea de interconectare europeana. Europa a hotarat sa-si completeze infrastructura intre statele membre pentru a exista o infrastructura comuna si de asemenea este importanta modalitatea de a finanta completarea acestei infrastructuri comune. Avem jucatori regionali dar nu avem cu adevarat o piata comuna europeana.

Viziunea mea, pe care o promovez de multi ani: daca vrem securitatea aprovizionarii trebuie sa avem infrastructura si multiple puncte de intrare. Astfel, ne putem aduce gazul de oriunde din lume. Odata intrat in sistem pot avea un vapor cu gaz care descarca in Spania si se foloseste in Romania, este deoacmdata un proiect dar pasi in acest sens s-au facut. Salut faptul ca si in Romania cei implicati in domeniu s-au gandit sa semneze costructia acestei infrastructuri spre sud, spre Grecia, pentru a se conecta la un terminal de gaz lichefiat pt ca asta inseamna ca putem aduce gaz de oriunde din lume, nu mai depindem de o singura sursa. Lucrurile acestea s-au dezvoltat deja, sunt avanbsate, mai putin in partea de Est pentru ca acolo dependenta politica de gazul rusesc este inca mare. Romania are o buna sansa de a se afirma ca pilon de independenta apropo de aprovizionarea in regiune pentru ca avem si propriile noastre surse, avem anuntate resurse in Marea Neagra, si cred ca putem reprezenta un pilon de stabilitate privind aprovizionarea cu gaz in estul Europei.

EurActiv.ro: Ce se va intampla, ce ar trebui sa se intample in Romania?

Adina Valean: Noi am pierdut foarte mult timp cu proiectul Nabucco, iar cei care au citit in termen de siguranta geopolitica ne-am dat seama ca ideea initiala nu mai putea fi aplicata, fiindca degeaba ai o conducta atata timp cat locul de intrare nu iti mai asigura gazul la capacitatea prevazuta. Iranul de foarte multi ani nu mai este ceea ce fusese intentionat pentru Nabucco. Am pledat in fata celor care conduc piata energetica pentru ca Nabuco sa nu se mai faca si inteleg acum inteleg ca exista dorinta de a se reorienta.

Acest proiect european: Facilitatea de conectare europeana aduce un nou tip de gandire privind finantarea infrastructurii.

Romania mai are o provocare, trebuie sa inceapa sa se gandeasca altfel la modul cum va fi finantata infrastructura. Nu vor fi niciodata suficienti bani publici sau capacitate privata individuala pentru a finata infrastructura. Ceea ce aduce acest proiect, ceea ce a adus la Bucuresti vicepresedintele Comisie Europene Katainen, a fost incercarea de a lamuri autoritatiloe romane de a incepe sa gandeasca in instrumente financiare pentru finantarea infrastructurii.

Iti construiesti un concern international care trebuie sa se finanteze din piata privata, in general aceste proiecte mari au un grad mare de risc ceea ce face ca finantarea din piata privata sa fie foarte scumpa. Dar UE vine si garanteaza acest tip de investitii astfel incat poti lua o finantare ieftina din piata privata. Aceasta e noua paradigma pe care tarile dezvoltate ale lumii au inteles-o, trebuie s-o inteleaga si Uniunea Europeana. Iar Romania, la utilizarea finantarile de la Banca Europeana de Investitii care presupun o anumita creativitate in atragerea finantarilor, este pe ultimul loc.

Cu garantie de la BEI poti sa iei finantare ieftina din piata privata. Finantistii din Romania trebuie sa renunte la ideea ca banii poublici ar putea ajuta in alt fel decat pentru a face mai ieftini banii din investitia privata. Ne trebuie investitie privata garantata cu bani publici, astfel poate suna, mai simplist spus, aceasta paradigma. Incercam si noi sa facem in Romania aceasta schimbare de mentalitate privind finantarea.

Puteti citi mai multe la http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_26963/VIDEO-INTERVIU-Adina-Valean-(II)Investitii-private-cu-garantii-din-fonduri-publice-noul-mecanism-cheie-pentru-proiecte-strategice-in-energie.html

Next article Dezvoltarea infrastructurii în piaţa de telecomunicaţii este cheia pentru construirea unei pieţe unice digitale
Previous article VIDEO INTERVIU Adina Valean: "Sunt pentru legislatie mai aspra in scop de securitate, dar cu interceptari numai pe baza de mandat"

Related posts

1 Comment

  1. Logic asa o operatiune nu se poate defssaura decat statistic. Ce avem a face este sa gasim un esantion statistic relevant de elevi la toate nivelele, 12 clase, 4 ani de facultate, masteranzi si doctoranzi, deci per total 18 bucati. Asta daca facem cu totul abstractie de scoli profesionale, de arte si meserii, academii militare, copii supradotati si cu nevoi speciale, deficienti de auz si asa mai departe. Dupa care, avand la dispozitie esantioanele respective, de sute ori mii de copii, inmultit cu 18, si de asemenea avand tehnicienii care sa faca masuratorile, si specialistii care sa le centralizeze, putem repeta chestia asta tot de 2-3 ori la cinci ani o data si cam prin 2030 asa vom avea niste indici statistic utilizabili.

    Reply

Leave a Comment