EnergieNoutăți

Mecanismul Conectarea Europei – 30 de miliarde de euro pentru infrastructura moderna si independenta energetica prin atragerea de investitii private

Mecanismul Conectarea Europei – 30 de miliarde de euro pentru infrastructura moderna si independenta energetica prin atragerea de investitii private

Miercuri, 11 decembrie 2013, a avut loc ceremonia oficială de semnare a regulamentului “Mecanismul Conectarea Europei”. Europarlamentarul PNL Adina Vălean a participat la această ceremonie alături de Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru acest pachet legislativ.

“Astăzi deblocăm finanțarea pentru infrastructura din Europa. Aceste 30 de miliarde de euro constituie singurul instrument dedicat în mod direct, în următorii 7 ani, creșterii economice prin atragerea de investiții private pentru rețelele de energie transport și telecomunicații”, a declarat Adina Vălean.

“Paradigma cursei pentru absorbția de fonduri europene poate fi înlocuită de noi proiecte performante, viabile economic, care vor crea locuri de muncă și ne vor conecta la costurile cele mai reduse pentru capitalul investițional.

Finalizarea investițiilor atrase prin noul mecanism va oferi cetățenilor cele mai avantajoase prețuri la energie odată cu independența energetică, va crește mobilitatea prin modernizarea căilor de transport și îi va conecta la noi servicii de telecomunicații.

Cred în succesul acestui demers și cred în șansa României de a realiza proiecte de importanță majoră, pentru prima dată fără a crește presiunea asupra deficitului bugetar. Garantarea riscului proiectelor de către Banca Europeană de Investiții prin noile instrumente financiare și crearea statutului de Proiect de Interes Comun European sunt doar două dintre avantajele competiționale de care vor beneficia proiectele românești înscrise pe lista adoptată la nivel european.

România se află într-un moment oportun pentru a fructifica participarea în acest mecanism de finanțare prin care poate reașeza modul în care abordează atragerea finanțării europene”, a conchis Adina Vălean.

Mecanismul de Conectare a Europei – Connecting Europe Facility – CEF reprezintă brațul de finanțare al proiectelor de interes comun european – PCI (Projects of Common Interest) în domeniul infrastructurilor de transport, energie și telecomunicații. Valoarea acestui mecanism de investiții publice este de 33.2 mld euro. De altfel, CEF este singurul mecanism dedicat în mod direct creșterii economice în acest auster Cadru Financiar Multianual 2014-2020.

Notă:

Transmitem atașat anexa care cuprinde “Lista Proiectelor de Interes Comun European alocate României care pot beneficia de finanțare prin Mecanismul Conectarea Europei”

http://www.pnl.ro/stiri/mecanismul-conectarea-europei-30-de-miliarde-de-euro-pentru-infrastructura-moderna-i-independen-a-energetica-prin-atragerea-de-investi-ii-private&page=3

Next article Adina Vălean: Costa doar 50 de eurocenți ca avionul prăbușit să fie localizat instantaneu
Previous article Adina Vălean invitat special la evenimentul "Liberalizarea pieței de electricitate: Perspective în Ucraina și experiența UE"

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment