EnergieNoutăți

Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică

Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică

Uniunea Europeană se află, cu certitudine, în fața unui set de provocări ce cuprind mai multe dimensiuni, însă care au un potențial similar: acela de a submina evoluția Europei ca actor regional și global. Deși agenda europeană este puternic conectată în aceste luni la criza refugiaților, situația economico-financiară din Grecia, combaterea terorismului sau peisajul geopolitic din Ucraina, există și alte subiecte la fel de importante pentru viitorul UE, printre acestea fiind și dimensiunea energetică, împreună cu provocările sale inerente: diversificarea resurselor, eficiență energetică, identificarea surselor de energie regenerabilă, interconectarea Europei sau reducerea dependenței de gazul oferit de Rusia și prevenirea utilizării sale în scopuri politice și geopolitice.

În acest context al prioritizării constante a sectorului energetic pe agenda strategică europeană, europarlamentarul anului 2015 la categoria “Energie” și vicepreședinte al legislativului european, Adina Vălean, a acordat un interviu în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro la conferința “Energy Visions – Dash for Gas: Energy Diplomacy and Diversification” (Viziuni energetice – Goana către gaz: Diplomație energetică și diversificare), organizată de POLITICO Europe.

Dan Cărbunaru (D.C.): Bună ziua, doamnelor și domnilor! Suntem pe CaleaEuropeana.ro la Bruxelles, acolo unde a avut loc o dezbatere extrem de importantă asupra viitorului energetic al Uniunii Europene. Doamna Adina Vălean, europarlamentar al anului în domeniul energiei, a fost unul dintre speakerii principali. Pentru început, am vrea să vă mulțumim pentru invitație și să ne spuneți de ce este important și pentru România ce se discută la Bruxelles, nu doar în general, ci și în legătură cu energia?

Adina Vălean (A.V.): Este important oricum să știi în România ceea ce se discută la Bruxelles și știu că dumneavoastră urmăriți temele. Vă felicit pentru acest lucru. Tema de la acest eveniment, care se leagă de viitoarea politică energetică a Uniunii Europene și în special gazul, este foarte importantă pentru România, în particular. În opinia mea, avem șansa, odată cu schimbările de infrastructură și de politică de piață în domeniul gazului, să devenim un hub regional, un nod de tranzacționare în regiunea noastră. În felul acesta, dacă planul Comisiei Europene va fi pus la punct, se va dezvolta piața de energie, în particular cea de gaz. Cu alte cuvinte, vom completa infrastructura europeană și toate verigile lipsă dintre statele membre. Cu această infrastructură ne vom conecta la piața de energie globală, în special la terminale de gaz lichefiat. România, cu siguranță, fiind în regiune cu Bulgaria și cu Grecia, va fi interconectată cu aceste state la o capacitate care să îi permită să exporte, în situația în care noi am produce mai mult gaz decât am avea nevoie pentru piața internă. Ipoteza anunțului făcut de OMV pentru rezervele din Marea Neagră va însemna pentru noi un viitor de exploatare a acestor resurse. România poate deveni o țară care să aibă mai multă lichiditate de gaz și care să poate să agrege toate proviziile de gaz din regiune și piața din regiune în jurul ei. Dar este foarte important să intrăm în acest proiect încă de la început. Știu că România are interconectarea spre sud în proiectele de interes comun care sunt deja priorități ale Comisiei Europene. Mai rămâne ca legislația propusă de aceasta să treacă prin Parlament și prin Consiliu și să devină lege. În felul acesta vom avea finanțare, infrastructură și piață globală pentru gaz, astfel încât să nu depindem de gazul dintr-o singură sursă. Desigur, pentru România oportunitatea în plus este să devenim chiar un centru regional de tranzacționare.

Cititi mai multe pe http://www.caleaeuropeana.ro/interviu-special-de-la-bruxelles-vicepresedintele-pe-adina-valean-despre-cum-poate-deveni-romania-un-jucator-important-pe-piata-energetica-formarea-pietelor-regionale-si-un-proiect-de-tara-ne-pot-t/

Next article Deficitul de finanțare a infrastructurii poate avea un impact negativ major asupra creșterii economice in Europa
Previous article 65 de ani de la Declarația Schuman - Contribuția Grupului PPE la formarea Europei Unite

Related posts

1 Comment

  1. Cred ca problema Rusiei trebuie remediata cat mai curand. Faptul ca depindem de gazul de pe teritoriul lor nu e un lucru bun. Ar fi fost bine sa putem sa profitam si noi cat mai mult de resursele pe care le avem in tara. Nu e rau nici exportul acestora atata timp cat obtinem ceva la schimb sau un avantaj major. Mi-e greu sa cred ca vom ajunge sa facem ceva. Marea noastra problema este ca respingem adevaratele valori ale tarii. Persoanele care chiar au capacitati intelectuale incredibile aleg sa paraseasca tara pentru ca nu sunt suficienti de apreciati pentru ceea ce fac. Daca am putea dezvolta ramura economica mai mult, cu siguranta ne-am extinde enorm.

    Reply

Leave a Comment