Noutăți

Fără plastic în mare și-n mâncare

Fără plastic în mare și-n mâncare

Primele zone plutitoare de deșeuri din plastic au fost descoperite în 1988 în Oceanul Pacific. La 30 de ani după, un europarlamentar român, alături de un ONG internațional și un grup media global organizează un eveniment prin care analizează ce s-a făcut până acum și ce se va face de acum înainte.
În fiecare secundă peste 250 de kg de plastic ajung în mările și oceanele lumii astfel încât, conform World Economic Forum, până în 2050 cantitatea de plastic din ape va fi mai mare decât cea de pește.

În calitate de președinte al Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Adina Vălean împreună cu Sky Ocean Rescue și WWF, a organizat la Bruxelles pe 16 mai conferința cu titlul “Can the Blue Economy Save Our Ocean?” menită să atragă atenția asupra pericolului prezenței deșeurilor de plastic în apele și oceanele lumii și să evalueze dacă măsurile legale și inițiativele private în acest domeniu sunt îndeajuns pentru un viitor sustenabil.

Vorbitorii au fost: Dl. Peter Thomson, primul trimis special al ONU pentru Ocean, Ambasadorul Canadei la Uniunea Europeană, dl. Daniel Costello; Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timermmans; Samantha Burgess, Director European Marine Policy la WWF Europa, reprezentanți ai industriei. Printre cei peste 200 de participanți s-au numărat europarlamentari, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai mediului academic și jurnaliști.

„Factorii de decizie politică, reprezentați astăzi aici la cel mai înalt nivel, lucrează pentru a propune soluții inovatoare și mecanisme legislative care să contribuie la schimbarea paradigmei actuale. Acest lucru va aduce, sperăm, economia noastră, în prezent „înfășurată” în plastic într-o fază complet nouă, în care oceanele și natura vor fi eliberate de tone de sticle și pungi care sufocă ecosistemul și dăunează stocurilor de pește. Până la urmă este vorba despre cetățeni, despre dreptul lor de a se bucura de o viață mai sănătoasă și mai lungă într-un mediu curat și prosper. De aceea, în calitate de președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, sunt hotărâtă să lupt pentru ca legislația privind plasticul de unică folosință sa fie susținută de Parlament și gata de aplicare pană la sfârșitul acestui mandat. Trebuie să acționam acum și, prin campanii ca aceasta ne dăm seama că actorii privați susțin politicile propuse, iar asta este cheia succesului. Întotdeauna.” a spus Vălean la eveniment.

Conferința are loc în săptămâna în care Sky Ocean Rescue și WWF desfășoară campania prin care îndeamnă cetățenii europeni să renunțe la materialele plastice de unică folosință și lansează la nivel european angajamentul #PassOnPlastic (‘Spune pas plasticului!’). Adina Vălean împreună cu Președintele Parlamentului European Antonio Tajani au fost primii care au semnat acest angajament.

La nivel vizual, punctul de atracție al acestei campanii este prezența pe esplanada din fața Parlamentului European din Bruxelles a balenei Plasticus, realizată în totalitate din sticle de plastic. Plasticus este un instrument educațional, o reprezentare vizuală exactă a cantității de plastic care intră în apele planetei în fiecare secundă (circa 250 kg).

Next article Natura 2000 Award
Previous article Eveniment: Tehnologia în slujba sustenabilității

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment