Noutăți

Greta Thunberg la Comisia de mediu

Greta Thunberg la Comisia de mediu

Ultima întrunire a Comisiei de mediu, comisie a cărei președintă am fost în ultimii ani, a avut un invitat special: Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a devenit, la o vârstă foarte fragedă, un avocat al naturii, o apărătoare neobosită a mediului înconjurător, o voce puternică între activiștii de nouă generație. Greta a venit din Suedia la Bruxelles cu trenul, în vacanța ei școlară, pentru a fi alături de noi, europarlamentarii din Comisia de mediu. A fost o ședință emoționantă, nu numai pentru că ne-am uitat înapoi, la mandatul pe care l-am avut, ci pentru că am avut șansa de a ne regăsi inspirația în discursul puternic al Gretei, care ne-a amintit de imensa responsabilitate pe care o avem ca locuitori ai acestei planete.

“Casa noastră se dărâmă” a spus Greta, repetat, admițând de la început că dorește să intrăm în panică și să ne modificăm fundamental comportamentul și viziunea pe care o avem asupra lumii. Trebuie să acționăm acum, cu urgență, dacă vrem să asigurăm viitorul copiilor noștri, ne-a transmis tânăra noastră invitată, care nu ne-a scutit de critici, pe bună dreptate. Schimbarea va veni prin fiecare dintre noi, prin micile gesturi pe care le facem și prin conștientizarea faptului că avem o datorie față de generațiile următoare.

Acum aproape două săptămâni, am avut invitați la Bruxelles un grup de activiști de mediu din România. M-am bucurat să văd că mulți dintre ei sunt tineri, că au preocupări reale privind conservarea florei și faunei, că gândesc proiecte ingenioase pentru binele țării lor. Împreună cu ei au fost și pionieri ai conservaționismului în România, iar împletirea aceasta a generațiilor îmi da speranța într-un viitor pentru aceste preocupări în țara noastră. Sunt sigură că problemele grave de poluare a aerului, de acces la apă potabilă, de distrugere irațională a pădurilor și spațiilor verzi din orașe se vor diminua dacă tinerii români vor presa autoritățile locale și centrale să acționeze. Natura are nevoie acum, mai mult decât oricând, de avocați, de apărători.

Greta Thunberg e unul dintre ei, dar fiecare dintre noi ar trebui să fim ca ea.

Previous article Europa strânge rândurile în lupta contra plasticului de unică folosință

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment