IndustrieNoutăți

Europa strânge rândurile în lupta contra plasticului de unică folosință

Europa strânge rândurile în lupta contra plasticului de unică folosință

Parlamentul European a votat astăzi, în plenul de la Strasbourg, cu 560 voturi pentru, acordul provizoriu inter-instituțional pentru directiva privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu: “Poluarea cu plasticul de unică folosință este o povară imensă pentru echilibrul fragil al ecosistemelor și o amenințare serioasă la adresa sănătății populației. Plasticul poluează oceanele, apele curgătoare, pădurile și orașele. Deșeurile din plastic se descompun în mici particule numite micro-plastic care se împrăștie peste tot. Mai grav este că micro-plasticul poate ajunge și în hrana umană dacă este consumat de pești și animale. Cetățenii își doresc să le protejăm viața și, astăzi, Comisia de mediu și Parlamentul European au demonstrat că pot face asta, restricționând folosirea plasticului de unică folosință. Nu suntem împotriva plasticului în general, acesta se regăsește în majoritatea produselor de la avioane la mochetă și mașini, însă circuitul plasticului trebuie reglementat astfel încât acesta să nu mai ajungă în natură.”

Prin acordul votat azi se interzice începând cu 2020 punerea pe piată a unor produse cum ar fi paiele de plastic, tacâmuri, pahare și farfurii, bețișoare de urechi sau bețișoare de amestecat băuturile. Statele membre trebuie să adopte planuri naționale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, iar pană în 2025 sunt obligate să retragă 95% din plasticul de unică folosintă de pe piată.

Producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic și vor primi ajutor pentru a dezvolta modalităti alternative de ambalare. Produsele ce conțin plastic vor fi etichetate pentru informarea consumatorilor despre impactul de mediu și despre modalitătile de reciclare.

Dacă acest acord nu va fi contestat de către celelalte instituții europene atunci directiva va trebui transpusă de fiecare stat membru al Uniunii.

Next article Greta Thunberg la Comisia de mediu
Previous article Adina Vălean: Articolul 13 al Directivei privind dreptul de autor limitează inovația și antreprenoriatul

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment