IndustrieNoutăți

O noua lovitura pentru consumatorii europeni

O noua lovitura pentru consumatorii europeni

Miercuri, consumatorii europeni, in special cei estici, au primit o lovitura grea prin votul privind noile standarde de emisii de dioxid de carbon din plenul Parlamentului European.

Noile tinte prevad o reducere cu 40% a emisiilor de carbon in 2030 pentru vehiculele, ceea ce este echivalent cu obligarea producatorilor europeni la o tranzitie fortata spre vehicule electrice.

Cine va plati aceste schimbari? In mod evident consumatorii sunt cei care vor trebui sa sustina, fara sa fie intrebati, dezvoltarea unor noi modele electrice, fara a avea nicio certitudine ca infrastructura de reincarcare va fi disponibila si fara a sti cum este produsa aceasta electricitate. Producatorii vor trebui de asemenea sa isi schimbe intregi linii si capacitati de productie pentru a face loc noilor modele, fara a sti cate dintre acestea vor fi cumparate de piata.

Toate aceste decizii inseamna costuri mai mari pentru masiniile noi, dar mai ales o scadere accelerata a valorii masinilor pe care cetatenii europeni le au deja in proprietate. Deci o dubla lovitura aplicata consumatorilor cu putere de cumparare medie sau mica cum sunt cei romani.

Trebuie sa recunoastem ca acest vot este o victorie a stangii populiste euroepene care ignora orice fel de indicator economic al efectului politicilor exagerate asupra veniturilor cetatenilor. Destul de ciudat pentru un grup politic care doreste sa apere societatea in ansamblul ei. In ultima vreme, discursul verde a capturat deciziile socialistilor si ale aliatilor lor liberalii europeni, iar concepte precum locurile de munca sau cresterea puterii de cumparare nu mai sunt nici macar aminite. Grupul PPE nu sustine aceasta abordare.

Sper ca negocierile cu Consiliul European sa restabileasca tinte sustenabile pentru viitorul masinilor in Europa astfel incat industria sa fie interesata sa participe la eforturile de reducere a emisiilor de carbon, mai mult decat de salvarea pe alte piete a capacitatilor lor de productie. Sper ca in urma negocierilor, Europa sa poata spune ca face din tranzitia catre sustenabilitate un real succes economic. Alternativa nu suna deloc bine.

Next article Ce ne facem cu plasticul?
Previous article Declarație de presă Adina Vălean, Europarlamentar PNL: Despre pericolul target-urilor populiste

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment