112Noutăți

Interviu Adina Valean pentru Asociatia Europeana a Numarului European de Urgenta 112

Interviu Adina Valean pentru Asociatia Europeana a Numarului European de Urgenta 112

BV: Ați fost un susținător puternic al unui serviciu 112 mai bun și ați lucrat mult pentru a creste gradul de conștientizare a numărului unic de urgență 112. Cum ați ajuns să fiți implicată în această chestiune? Care a fost rațiunea acestei implicări?

AV: Pentru că fiecare trebuie să ne aducem contribuția la salvarea vieților omenesti.

După 2007, am folosit poziția mea în Parlamentul European pentru a promova numarul de urgenta european, atât ca membru al comisiilor LIBE și ITRE, cât și ca vicepreședinte al Parlamentului European. Am pledat, de asemenea, multă vreme pentru servicii de urgență mai bune în țara mea, ca ambasador al numărului 112. În toți acești ani, am sesizat faptul că, motivele inițiale care au declanșat angajamentul meu sunt inca valide; e nevoie să continuăm să îmbunătățim colaborarea între serviciile de urgență ale statelor membre, avem nevoie de date mai precise privind localizarea și trebuie să sensibilizăm cetățenii europeni cu privire la numărul 112, deoarece prea mulți oameni (mai mult de jumătate dintre europeni) încă nu cunosc numărul unic de urgență.

Am lucrat împreună cu colegii mei din Parlamentul European timp de mulți ani, propunând petiții, făcând declarații… În 2009, am propus un amendament care a inclus obligația ca operatorii de telecomunicații să trimită un SMS către clienții lor, informându-i despre numărul 112, atunci când trec frontierele. Mai mult, în colaborare cu EENA, am lansat mai multe campanii de sensibilizare a publicului, invitând toate aeroporturile și companiile aeriene din UE să informeze călătorii cu privire la numărul 112; am făcut același lucru cu hotelurile, restaurantele, taberele, agențiile de turism și alte organizații. În 2015, am reunit pentru prima dată 40 de servicii naționale de urgență din 25 de țări europene pentru a se întâlni cu deputații lor în Parlamentul European și a discuta împreună despre îmbunătățirea calității serviciilor de urgență în UE. Și trebuie să continuăm să lucrăm…!

BV: Europa a cunoscut recent multe urgențe, de la atacuri teroriste la dezastre naturale. Scara acestor crize a forțat oamenii să deschidă o discuție despre reacția serviciilor de urgență în Europa. Ce priorități vedeți pentru a îmbunătăți siguranța europenilor?

AV: Cred că problema timpului în reactia la situatii de urgenta este crucială, deoarece reacția mai rapidă înseamnă salvarea mai multor vieți. De aceea, există încă multe de făcut în statele membre pentru a crește gradul de conștientizare a numărului de 112 în rândul cetățenilor noștri. Este evident primul pas; cu cât mai mulți cetățeni cunosc numărul, cu atât economisim timp și cerem mai rapid ajutor de urgență.

O altă problemă este precizia locației apelantului. Am solicitat de mult timp o calitate sporită în acest domeniu și multe decese ar fi putut fi evitate dacă toate statele membre ar folosi mijloacele tehnologice care să permită serviciilor de urgență să găsească mai repede o persoană în pericol. De exemplu, tehnologia AML permite găsirea persoanelor pe o rază de 30 de metri sau mai puțin, în loc de 2 km. Această tehnologie ar trebui implementată pe toate dispozitivele în toate statele membre.

De asemenea, trebuie să instituim un sistem eficient de avertizare publică în Europa; un sistem care ar ajuta oamenii să afle mai repede despre urgențe, să reacționeze în mod corespunzător și să rămână în siguranță!

Apoi, avem problema accesibilității: este important să se asigure că toți cetățenii beneficiază de acces egal la serviciile de urgență și de acces adecvat pentru persoanele cu handicap; cu tehnologiile de astăzi nu este o chestiune de “dacă”, ci o chestiune de investiție.

BV: Ați vizitat recent Centrul european de coordonare a răspunsurilor la situatii de urgenta, la Bruxelles. Care au fost impresiile dumneavoastră?

AV: Am fost foarte bucuroasă să constant valoarea adăugată pe care o oferă Centrul atunci când statele membre se confruntă cu o situație de urgență, care pune presiuni enorme asupra serviciilor naționale de urgență. Centrul este foarte util, de asemenea, atunci când resursele naționale sunt insuficiente în caz de dezastru; exemplul incendiilor dramatice din Portugalia a arătat că mecanismul de protecție civilă al UE a permis trimiterea a șapte avioane de stingere a incendiilor din Franța, Spania și Italia. Acest mecanism facilitează cooperarea în caz de dezastre între 34 de state europene (28 de state membre ale UE, fosta republică iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Norvegia, Muntenegru, Serbia și Turcia). Aici UE trebuie să profite din plin de puterea sa, prin punerea în comun a resurselor si a expertizei.

BV: Ați dori să adăugați ceva?

AV: Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a îmbunătăți calitatea și colaborarea dintre serviciile noastre de urgență din statele membre și din întreaga UE. Voi continua sa lucrez pentru a contribui la eforturile de salvare a mai multor vieți în Europa.

Varianta interviului in limba engleza poate fi accesata aici: http://www.eena.org/press-releases/interview-mep-valean#.Wbjs002weUk

Next article We all need to do our part to save lives - Discussion with MEP Adina Valean
Previous article Deputatul european Adina-Ioana Vălean: Gazul natural este cheia pentru realizarea eficientă și accesibilă a Pachetului privind Energia Curată!

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment