Libertăți civileNoutăți

VIDEO INTERVIU Adina Valean: “Sunt pentru legislatie mai aspra in scop de securitate, dar cu interceptari numai pe baza de mandat”

VIDEO INTERVIU Adina Valean: “Sunt pentru legislatie mai aspra in scop de securitate, dar cu interceptari numai pe baza de mandat”

Vicepresedintele Parlamentului European, Adina Valean, a declarat intr-un interviu pentru EurActiv.ro ca sustine inasprirea legislatiei in scopul cresterii securitatii, inclusiv in zona de telecomunicatii, dar interceptarile nu trebuie acceptate fara mandat judecatoresc. “Nu cred ca mai exista o tara europeana in afara Romaniei in care sa se puna problema unei legi Big Brother in care sa fie interceptate emailuri si telefoane fara un mandat”, a spus Valean.

EurActiv.ro: Doamna Vicepresedinte, sunteti in prima linie a decizie aici in Parlamentul European. Suntem foarte aproape deceea ce s-a intamplat in aceste zile, atacurile teroriste din Franta. Din perspectiva Securitatii cibernetice, spuneti-ne ce s-ar putea schimba la nivelul Parlamentului, ce s-ar prefigura nou.

Adina Valean: Am fost cu totii socati, “Je suis Charlie” ne-a marcat pe toti. Am incercat sa marcam si noi acest moment in Parlamentul European. Socul cel mai mare este ca atacurile vin din interior si nu din afara. Ca vicepresedinte al Parlamentului, una din indatoririle mele este de a raspunde de internet si telecomunicatii. Inca de la preluarea mandatului de anul trecut, principala tema din zona de securitate, pe masa Paralamentului, este aceea de cyber-security. Masurile au fost luate: avem audit extern, avem evaluari, avem atacuri respinse de partea de IT a Parlamentului, suntem increzatori ca vom rezista. Serviciile de interbnet ale PE conduc toata partea de informatii si cyber-security pe toate institutiile europene de la Bruxelles, aceasta arata ca noi avem echipa foarte bine pregatita si ca lucram in colaborare cu celelalte institutii pentru a incerca sa preintampinam orice fel de problema. Este o provocare permanenta, trebuie sa fim in priza, dar sper sa nu avem cazuri majore.

EurActiv.ro: In Romania, dar nu numai, se forteaza acum cat mai mult accesul la citirea mesajelor pe Internet, la interceptari mai usoare ale telefoanelor in ideea sporirii securitatii, in scopul obtinerii de informatii de catre autoritati. Considerati ca va fi o presiune cat mai mare a statelor membre pentru a inaspri legislatia si a se patrunde ceva mai mult in datele personale?

Adina Valean: Eu sunt de partea celor care doresc sa inaspreasca legislatia pentru a avea mai multa securitate, dar pana la la o limita, pana la acea limita la care aceste masuri de securitate nu incalca libertati civile. Eu nu cred ca mai exista o tara europeana in afara Romaniei care sa puna problema unei legi Big Brither pentru ascultarea unui telefon sau interceptarea emailurilor fara un mandat de la judecator. Foarte bine, sa fie cat mai multa supraveghere pentru securitate, dar totul sa fie aprobat de un judecator, este sigura modalitate prin care poate fi garantata apararea libertatilor civile, nu cred ca europenii doresc sa renunte la libertatile lor civile atat de mult astfel incat opinia unui judecatopr sa nu mai fie necesara. Cand am auzit discutia in Romania mi-am dorit sa intervin in ea dar am fost absolut convinsa ca daca o astfel de lege ar fi adoptata si ar fi atacata la CEDO ar fi respinsa, deoarece categoric  incalca libertatile fundamnetare.

Puteti citi restul interviului la http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_26960/VIDEO-INTERVIU-Adina-Valean-Sunt-pentru-legislatie-mai-aspra-in-scop-de-securitate-dar-cu-interceptari-numai-pe-baza-de-mandat.html

 

Next article "Investitii private, cu garantii din fonduri publice, noul mecanism cheie pentru proiecte strategice in energie"
Previous article "Industria europeana are nevoie de soluții sectoriale, soluții regionale si soluții pe termen mediu si lung."

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment