Noutăți

Newsletter – sesiune plenară, Strasbourg, 17-20 ianuarie 2011

Ungaria preia Președinția UE de la Belgia

Deputații europeni vor participa la o dezbatere împreună cu prim-miniștrii maghiar și belgian, reprezentanții actualei și, respectiv, precedentei Președinții a Consiliului UE. Viktor Orbán va prezenta prioritățile Președinției ungare miercuri, iar Yves Leterme va face bilanțul Președinției belgiene marți. Președintelui Consiliului, Herman Van Rompuy, va prezenta de asemenea rezultatele Consiliului European din decembrie.

Drepturile pacienților la asistență medicală în străinătate

Reguli mai clare referitore la drepturile pacienților de a urma tratamente în străinătate sunt pe cale de a fi adoptate, ca urmare a unui acord provizoriu la care au ajuns la sfârșitul lunii decembrie deputații europeni și reprezentanții Consiliului.

Belarus: deputații vor discuta posibile sancțiuni UE

Plenul Parlamentului va dezbate situația din Belarus după alegerile frauduloase din decembrie urmate de trimiterea în închisoare a liderilor opoziției și represiunea demonstrațiilor de către poliție. Deputații europeni vor vota o rezoluție privind tipul de sancțiuni pe care UE ar trebui să le impună președintelui belarus Alexander Lukașenko și altor lideri guvernamentali, prin interzicerea acordării de vize și înghețarea activelor acestora.

Un nou cadru legal pentru relațiile UE-Serbia

Deputații vor dezbate marți și vor supune la vot miercuri Acordul de stabilizare și asociere cu Serbia (ASS), care, pentru a intra în vigoare, are nevoie de acordul Parlamentului și de ratificare din partea statelor membre.

Adopțiile în UE: protejarea drepturilor părinților adoptivi dar și a copiilor

Dreptul părinților de a adopta un copil dintr-un alt stat membru ar trebui susținut, precum și interesul copiilor care sunt adoptați de către un cetățean european, consideră o serie de deputați europeni provenind în mare parte din Italia, într-o întrebare orală adresată Comisiei. Rezoluția aferentă urmează a fi votată miercuri.

Lituania: propunere legislativă care determină îngrijorări privind drepturile homosexualilor

Deputații vor adresa întrebări Comisiei referitoare la acțiunile pe care aceasta intenționează să le ia cu privire la propunerea legislativă lituaniană, care, potrivit membrilor PE, “ar limita în mod grav libertatea de exprimare, în special sprijinul public sau campaniile pentru egalitate ori pentru drepturile LGBT sau împotriva discriminării bazate pe sex sau pe orientare sexuală” în această țară.

Haiti la un an după cutremur

Marţi seară, deputaţii europeni vor face un bilanţ al eforturilor de reconstrucţie ale Uniunii Europene desfăşurate pe parcursul anului 2010 în Haiti, o ţară afectată atât de consecinţele dezastruoase ale cutremurului din 12 ianuarie 2010, cât şi de alte probleme grave, cum ar fi uraganul Thomas, epidemia de holeră, tensiunile din jurul alegerilor prezidenţiale şi instituţii de stat fragile.

Strategia UE pentru regiunea Mării Negre

UE trebuie să dea un nou impuls strategiei pentru regiunea Mării Negre, pentru a asigura pacea și stabilitatea statelor din vecinătate (Bulgaria, Grecia, România, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), precum și securitatea energetică în această zonă.

Deputaţii fac apel la acţiune privind boala Alzheimer

O agricultură europeană puternică pentru a asigura alimente la un preț accesibil

Next article Adina-Ioana Vălean on the Hungarian presidency of the Council
Previous article Parteneriat onest cu Ucraina

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment