IndustrieNoutăți

Parlamentul European a votat împotriva dublului standard de calitate la produse pe piața unică europeană

Parlamentul European a votat împotriva dublului standard de calitate la produse pe piața unică europeană

Astăzi, 13 septembrie, la Strasbourg, Parlamentul European a votat împotriva practicilor de vânzare, pe piața comună europeană, de produse diferite calitativ sau ca rețetă, sub aceeași etichetă. Rezoluția Parlamentului protejează consumatorii europeni și impune companiilor să îi trateze egal, indiferent de țara din care vin.

“Un produs care este diferit în Franța, de pildă, și în România nu poate fi etichetat identic. Pentru bunuri care poartă același nume nu pot exista rețete diferite. După votul de pe 13 septembrie, din Parlamentul European, Comisia trebuie sa ia in considerare o metodologie de testare nouă, comună pentru toate statele UE. Egalitatea consumatorilor europeni este un principiu important, nu putem accepta un tratament diferit, în funcție de naționalitate, ar contrazice înseși principiile care stau la bază Uniunii” a comentat Adina Vălean, președinte al Comisiei pentru mediu, siguranță alimentară și sănătate publică despre raportul privind dublul standard.

Companiile au invocat, adesea, la solicitările de explicații ale autorităților, principiul autohtonizării produselor alimentare: rețetele sunt adaptate la gusturile consumatorilor, diferite în fiecare țară. Deși acesta poate fi un argument, diferențele semnificative de rețetă trebuie semnalizate pe etichetă în mod transparent și produsele nu pot purta aceeași marcă, pentru că acest lucru ar fi înșelător pentru consumatori. De asemenea, s-au găsit diferențe de rețetă la produse unde acest principiu nu funcționează, cum ar fi mâncarea pentru copii mici.
Un alt argument care a apărut în discuțiile despre dublul standard dinspre marile companii multinaționale a fost prețul diferit, în funcție de puterea de cumpărare a locuitorilor unui anume stat, care conduce la o calitate diferită. Insa raportul supus votului astăzi, în Parlamentul European, arată că adesea, produse de o calitate inferioară sunt mai scumpe decât cele de o calitate mai bună.

Prin votul de astăzi se solicită crearea în regim de urgență de capacități și mecanisme la nivelul UE pentru a monitoriza consecvența compoziției și a proporțiilor de ingrediente utilizate la produse alimentare vândute sub aceeași marcă și în același ambalaj.

Next article Eveniment în Parlamentul European: Strengthening European Entrepreneurship
Previous article Lupta cu supermicrobii: o nouă lege în Parlamentul European

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment