NoutățiPolitică externă

EXCLUSIV Adina Vălean: “Ucraina și comunitatea internațională s-ar putea folosi de contribuția constructivă a Moscovei”

EXCLUSIV Adina Vălean: “Ucraina și comunitatea internațională s-ar putea folosi de contribuția constructivă a Moscovei”

Ucraina este la doar câteva sute de kilometri de Bucureşti şi este ţara cu care România are cea mai lungă graniţă, de peste 600 km. În acest context, situaţia de la Kiev, dar mai ales cea din Crimeea, stârneşte îngrijorare atât în rândul factorilor de decizie de la Bucureşti, cât şi în cel al europarlamentarilor români. Europeanul.org a încercat să afle cum este percepută situaţia conflituală din Estul Europei de către deputaţii pe care România i-a trimis în Parlamentul European. Eurodeputatul ALDE Adina Vălean a vorbit, în interviul acordat Europeanul.org, despre cum ar trebui să reacţioneze Uniunea Europeană şi NATO, despre sfere de influenţă şi poziţia Moscovei.

Europeanul.org: Cum trebuie să reacţioneze Uniunea Europeană faţă de situaţia din Crimeea?

Adina Vălean: Uniunea Europeană, alături de partenerii transatlantici, are datoria de a condamna acțiunile Rusiei, care încalcă flagrant legislația internațională în vigoare. Și mai important este ca Uniunea Europeană să-și manifeste sprijinul pentru integritatea statului ucrainean. Ucraina este un stat suveran care are dreptul de a-și decide singur destinul, nestingherit de măsuri unilaterale și presiuni militare de genul celor pe care le vedem în ultimele zile. Consiliul miniștrilor de externe al statelor membre UE se reunește la Bruxelles pentru a discuta această chestiune. E important ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să avem o singură voce. Puterea de negociere sau de mediere a Uniunii Europene va veni – sau nu – din capacitatea statelor membre de a găsi o poziție comună.

Europeanul.org: Care trebuie să fie poziția României ca ţară membră atât a UE cât și a NATO?

Adina Vălean: Sferele de influență, știm bine, ne-au afectat dramatic istoria, am avut și avem mult de suferit de pe urma lor. Ținând cont de contextul istoric și geografic, cred că România are o responsabilitate specială de solidarizare cu statul ucrainean și de condamnare a oricăror acțiuni de agresiune asupra integrității sale teritoriale. Sperăm ca Parlamentul României să adopte cât de curând posibil o declarație cu privire la situația din Ucraina, prin care să ne arătăm susținerea politică, dar mai ales morală, față de vecinii noștri.

Mai mult pe http://europeanul.org/adina-valean-ucraina-si-comunitatea-internationala-s-ar-putea-folosi-de-contributia-constructiva-a-moscovei/

Next article Interviu Adina Valean pe tema dreptului de petitionare
Previous article Adina Valean Hearing on EU Citizenship

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment