NoutățiPolitică externă

Parteneriat onest cu Ucraina

Parteneriat onest cu Ucraina

Prin respect reciproc şi pragmatism putem construi proiecte comune şi dobândi un parteneriat onest cu Ucraina!

Eurodeputata Adina Vălean, unul dintre responsabilii Parlamentului European în dosarul Ucraina, a pledat, din nou, astăzi, pentru pragmatism în relaţiile cu Kievul, insistând că în centrul atenţiei trebuie să se regăsească exclusiv interesul cetăţeanului ucrainean.

“Este interesant să vedem că Ucraina se regăseşte atât de frecvent pe agenda noastră. Sper ca aceasta să reprezinte un progres în relaţia noastră. Înclin să cred că prin respect reciproc şi pragmatism, înţelegând diferenţele, dar căutând interesele comune, putem construi proiecte comune şi dobândi un parteneriat onest. Apreciez recentele declaraţii ale liderilor ucraineni, care sper că lasă deoparte temerile privind îndepărtarea acestei ţări de un viitor european.”

Adina Vălean a atras, însă, atenţia că lupta politică internă poate altera rezultatele proiectelor comune.

“Orice dezbatere pe Ucraina are tendinţa să se transforme într-o luptă între familiile politice europene aflate în opoziţie şi partidele de guvernământ ucrainene, iar acest lucru nu ajută la nimic. Aici nu este vorba despre cine e mai bun, guvernul sau opoziţia, sau cine are mai multă susţinere din partea europenilor. Cei care contează sunt cetăţenii Ucrainei, viitorul lor democratic şi dorinţa de a avea o ţară prosperă cu o democraţie puternică.”

Eurodeputata liberală a remarcat, de asemenea, progresele consemnate de ultimele reuniuni bilaterale. Adina Vălean militează, însă, pentru reformele economice şi instituţionale pe care Kievul trebuie să le realizeze cât mai repede.

“Summit-ul care a avut loc săptămâna aceasta a avut rezultate bune în ceea ce priveşte stimularea accesului la programele europene şi în negocierile pe Acordul de Asociere. În ceea ce mă priveşte sunt bucuroasă să văd mult aşteptatele progrese privind zona de liber schimb. Desigur, rămân multe de făcut la nivelul reformelor economice şi instituţionale, iar ceea ce s-a realizat până în prezent trebuie păstrat. Dat fiind faptul că legea achiziţiilor publice a fost adoptată la începutul acestui an, nu ar trebui să existe niciun fel de concesii, nici măcar pentru Campionatul European de Fotbal. Un nou cod fiscal reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului de taxe, dar el nu trebuie să devină o povară mai ales pentru IMM-uri, care joacă un rol vital într-o economie sănătoasă.”

În finalul discursului său, Adina Vălean a amintit care ar trebui să fie dezideratele dialogului european în relaţiile cu Ucraina.

“Vreau să fiu foarte clară! Nu noi trebuie să îi spunem Ucrainei ce are de făcut. Nu vorbim aici de ceea ce Ucraina trebuie să facă pentru noi, ci despre ceea ce Ucraina trebuie să facă pentru ea însăşi. Atât reforma instituţională cât şi cea economică sunt indispensabile pentru un viitor democratic şi prosper. Acesta este interesul cetăţenilor ucraineni.”

Eurodeputata liberală mai susţine că România ar trebui să facă mai multe eforturi în relaţia cu Ucraina, să lase la o parte divergenţele şi să se implice mai mult în proiectele comune.

În calitate de membră a Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina, Adina Vălean a iniţiat acum o lună o moţiune de rezoluţie în Parlamentul European privind situaţia economică şi politică din această ţară, înaintea alegerilor locale desfăşurate la finele lunii octombrie. Totodată, Adina Vălean a făcut parte din misiunea de observatori a Parlamentului European la alegerile prezidenţiale de la începutul anului.

Next article Newsletter - sesiune plenară, Strasbourg, 17-20 ianuarie 2011
Previous article Plenary Speech on Commission work programme for 2011

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment