NoutățiPolitică externă

România, putere regională

România, putere regională

Susțin o politică externă care să promoveze interesele României în plan regional și european, precum și întărirea cooperării economice și de securitate în spațiul transatlantic.

Poziția geostrategică a României este acum și mai mult subliniată de conflictul din Crimeea, dintre Rusia și Ucraina. Bucureștiul are șansa să devină centrul de confluență și centrul de greutate al unui spațiu cu o populație de peste 85 de milioane de oameni și un Produs Intern Brut cumulat de aproximativ 500 miliarde de dolari. Pe plan european, România trebuie să își reformeze modul de reprezentare al intereselor strategice pe linia Guvern – Parlamentul României – Parlamentul European.

Susțin o reformă profundă a reprezentării României la Bruxelles în pregătirea, dezbaterea și elaborarea politicilor europene în grupurile de lucru aferente Consiliului și Comisiei Europene. Această reformă trebuie să aibă în centrul ei fundamentarea de către Guvernul României a politicilor care reprezintă interese strategice de dezvoltare și validarea lor democratică prin dezbatere internă în Parlamentul României.

Susțin încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre Uniunea Europeană și SUA, care va naște cea mai mare piață economică din lume și va aduce noi oportunități de dezvoltare a afacerilor pentru exportatorii români.

Este vital ca România să determine Uniunea Europeană să consolideze relațiile economice cu noile centre energetice din Est – Azerbaidjan, Turkmenistan și Irak, respectiv Turcia și Georgia, țări de tranzit în drumul gazelor naturale spre România și Europa.

Propun formate comune de cooperare economică și diplomatică, axate pe dezvoltarea de proiecte concrete în infrastructura de transport, energie și industrie, cu Bulgaria, Serbia, Macedonia și Muntenegru pe axa Sud – Sud Vest, respectiv cu Republica Moldova, Ucraina și Polonia pe direcția Nord – Nord Est. Aceste formate de cooperare regională au ca motoare Parteneriatul Estic, Politica Europeană de Vecinătate în Balcanii de Vest, Strategia pentru regiunea Dunării. Proiecte concrete regionale sunt deja pe lista rețelei de coridoare de transport multimodale TEN – T, prin care sunt alocate fonduri structurale pentru finanțarea de proiecte de infrastructură mare.

Susțin deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare a Moldovei la UE. Pe plan economic, un obiectiv major este integrarea infrastructurilor energetice și de transport ale României și Republicii Moldova. Un pas concret îl constituie lansarea gazoductului Iași – Ungheni, proiect pentru care sprijin atragerea de fonduri europene în vederea extinderii gazoductului până la Chișinău.

Propun o colaborare strânsă cu Polonia pentru parafarea urgentă a Tratatului de liber schimb cu Ucraina pe principiul prevalenței integrării economice în fața celei politice.

Next article Mesaj Adina Valean privind importanta alegerilor europarlamentare
Previous article Adina Ioana Vălean, un loc (re)câştigat pe merit

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment