Noutăți

Raportul lansat de Comisia Europeană relevă elemente îngrijorătoare privind politica de mediu a României

Raportul lansat de Comisia Europeană relevă elemente îngrijorătoare privind politica de mediu a României

Ieri, 6 februarie, Comisia Europeană a publicat raportul de evaluare a punerii în aplicare a politicilor UE de mediu în Statele Membre. Raportul menționează că deși “legislația României reflectă in mod corect cerințele de mediu convenite la nivelul UE, punerea în aplicare a acestora este, în general, o provocare, cauzată, printre altele, de lipsa planificării, a coordonării și a unei finanțări adecvate”.

În raport, se arată că eficiența resurselor din România este scăzută, iar economia circulară subdezvoltată. De asemenea, la nivel de gestionare a deșeurilor, România are niveluri de reciclare și compostare foarte scăzute (16%, față de media europeană de 44%), precum și rate ridicate de depozitare a deșeurilor. Starea de conservare a speciilor protejate este inadecvată în mai mult de 65% din cazuri. În ceea ce privește calitatea aerului, țara noastră se situează cu mult sub standardele UE.

“Raportul lansat astăzi de Comisia Europeană relevă elemente îngrijorătoare privind politica de mediu a României. Avem obligația de a implementa legislația UE în domeniul deșeurilor și apelor urbane reziduale pentru a ne îndeplini obiectivele asumate la nivel european. Autoritățile și agențiile implicate trebuie coordonate eficient, iar capacitatea lor administrativă crescută pentru a face față acestor provocări”, a declarat Adina Vălean, președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, în Parlamentul European.

Cu toate acestea, raportul arată că România beneficiază de o serie de oportunități pentru a-și îndeplini angajamentele, cum ar fi “eliminarea obstacolelor din calea absorbției adecvate și focalizarea fondurilor UE, dar și utilizarea următorului ciclu de gestionare a bazinului hidrografic pentru a îmbunătăți rețelele de monitorizare și metodele de evaluare a stării apelor”.

“Implementarea legislației UE pentru protecția mediului creează oportunitatea dezvoltării unor noi industrii în România. Fie că e vorba de reciclare, gestionarea apelor, protecția mediului și a biodiversității, toate acestea, guvernate inteligent pot aduce creștere economică și crea locuri de muncă, pe lângă beneficiile evidente asupra sănătății populației și standardelor de viață”, a conchis europarlamentarul PNL.

Next article Legislația privind emisiile CO2 din agricultura trebuie sa ajute fermierii sa își îmbunătățească performantele de mediu fără a dauna competitivității lor economice
Previous article Adina Valean participa la evenimentul de lansare a StartUp Europe Week

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment