IndustrieNoutăți

Retrospectivă 2018 (aprilie-iunie): diplomația climei, proiectare ecologică și mecanismul de protecție civilă a Uniunii

Retrospectivă 2018 (aprilie-iunie): diplomația climei, proiectare ecologică și mecanismul de protecție civilă a Uniunii

Comisia ENVI ( pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară ) are în lucru dosare din cele mai diverse, date fiind domeniile mari cu care operează. Al doilea trimestru al anului 2018 a fost dominat de trei rapoarte, două referitoare la protecția mediului și unul la protecția civilă, dar și de proiecte de dosare care privesc calitatea produselor pe piața unică sau armonizarea regulilor UE cu cele ale partenerilor comerciali din afara Uniunii. Văzute din afară, activitățile comisiei, pe care le puteți accesa la această adresă (cu link) pot părea foarte tehnice. De fapt, ele se referă la viața de zi cu zi a cetățenilor europeni și caută, întotdeauna, modalități de a dezvolta piața unică și de a proteja în același timp consumatorii. Pariul unei legislații bune este, de fapt, de a oferi soluții pe termen lung, privind problemele global.
• Raport privind diplomația în domeniul climei. Schimbările climatice afectează din ce în ce mai grav viața umană și schimbă ordinea geopolitică, provocând o destabilizare la nivel mondial, cu impact major mai ales în zone deja mai vulnerabile. Vorbim despre migrație, pauperizare, acces limitat la apă și resurse de hrană, atunci când evaluăm efectele încălzirii globale. UE este un lider mondial în negocierile internaționale pe acestă temă și eforturile în acest sens au contribuit la încheierea Acordului de la Paris și ar trebui să-și folosească proactiv toate structurile pentru a continua procesele de cooperare cu partenerii ei. O agendă UE pentru diplomația în domeniul climei ar putea reduce efectele nedorite ale modificărilor climatice, prin angajamente și din partea altor state.
• Raport referitor la proiectarea ecologică. Este un raport care se referă la punerea în aplicare a unei directive mai vechi UE și sensul ei este să impulsioneze producătorii să își proiecteze produsele astfel încât ele să protejeze mediul. Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2014, 77% dintre europeni ar prefera să își repare bunurile decât să cumpere altele, doar că costurile de reparare sunt prohibitive. Soluția ar veni prin sprijinirea fabricanților de produse modulare, cu părți ușor de înlocuit.
• Raport privind un mecanism de protecție civilă a Uniunii. Dezastrele naturale se amplifică în ultimii ani, iar în 2017 peste un milion de hectare au fost afectate de incendii de vegetație în sudul continentului european. Un mai bun management al riscurilor, dar și a intervenției rapide, ar duce la minimizarea efectelor acestor dezastre naturale. Se precizează în acest raport crearea unui mecanism care să aibă la dispoziție capacități comune de protecție civilă, dincolo de cele naționale, mai ales că în statele membre, la acest capitol, situațiile sunt inegale (nu toate țările au aceleași resurse mobilizabile în caz de urgență). E nevoie de noi mijloace materiale. Crearea de noi capacități de reacție trebuie să meargă în paralel cu crearea de soluții de prevenție. De asemenea, dosarul menționează și o bugetare mai realistă a resurselor de răspuns în caz de dezastru, cu contribuții comunitare mai consistente.

Pe lângă rapoartele trecute mai sus în revistă, s-au făcut propuneri de proiecte de raport despre calitatea apei destinate consumului uman, diferențele de calitate între produsele de pe piața unică, poluanții organici sau gestionarea resurselor naturale în țările în curs de dezvoltare.

Partea 1: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-ianuarie-martie-economie-circulara-si-reducerea-co2

Partea 3: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-iulie-septembrie-plastic-pesticide-poluare

Partea 4: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-octombrie-decembrie-interzicerea-plasticului-de-unica-folosinta-si-conferinta-de-la-katowice

Next article Acte temporare de calatorie
Previous article Retrospectivă 2018 (octombrie-decembrie): interzicerea plasticului de unică folosință și conferința de la Katowice

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment