IndustrieNoutăți

Retrospectivă 2018 (ianuarie-martie): economie circulară și reducerea CO2

Retrospectivă 2018 (ianuarie-martie): economie circulară și reducerea CO2

2018 a fost un an în care s-au făcut progrese importante la nivelul legislației legate de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, cu dosare mari care au intrat în lucru sau au fost finalizate și au primit votul Parlamentul European. Toată activitatea comisiei ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară) pe care o prezidez a arătat, și în 2018, că Uniunea Europeană e lider global în politicile de mediu și că obiectivele pe care și le propune sunt ambițioase, în folosul cetățenilor, întotdeauna legate de angajamentul de a crește standardul de viață în Europa și nu numai. O să trec în revistă, pe scurt, activitățile cele mai importante ale comisiei.
• Raportul privind montorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor grele noi. Un sfert din emisiile generate de transportul rutier din Uniune sunt produse de vehiculele grele, adică autobuze, autocare și camioane, iar proiecția specialiștilor spune că ele vor reprezenta 30% din total până în 2030, dacă nu se iau măsuri suplimentare. De aceea, un prim pas în reducerea acestora e informarea corectă asupra emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil, care trebuie să fie la dispoziția publicului, pentru a se putea face comparații între mărcile de vehicule folosite în UE. Autoritățile, de asemenea, trebuie să raporteze vehiculele grele nou înregistrate. Bazele de date trebuie să fie accesibile operatorilor din trasport și părților terțe, în mod gratuit și într-un format care să permită căutarea digitală. Acest proces de transparentizare și monitorizare ar trebui să determine scăderea emisiilor și să impulsioneze autoritățile și operatorii privați să aleagă soluțiile cu cel mai mic impact asupra mediului.
• Raportul privind definirea, etichetarea și prezentarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea și pe etichetele altor produse alimentare și protecția indicațiilor geografice ale băturilor spirtoase. E un raport făcut să protejeze consumatorii, prin informarea lor mai bună și mai clară, dar și reputația acestui tip de produse la nivel global. Adesea, în rapoartele care au legătură cu sectorul agroalimentar trebuie echilibrate specificitățile tradiționale ale produselor cu cerințele siguranței consumatorilor, așa cum e și în acest caz. O etichetare exactă, care indică originea bătuturii, o anumitp calitate, metodele (tradiționale) de prrelucrare sau alte caracteristici, ajută cumpărătorii să facă decizii mai informate și mai bune pentru ei, dar și producătorii să-și promoveze mai eficient (prin diferențiere) produsele.

Tot în prima parte a lui 2018, am trecut un raport de care m-am ocupat, privind modificarea unei directive UE care se referă la măsurile comunitare de combatere a pseudo-gripei aviare (maladia Newcastle), prin care se permite o intervenție mai rapidă în caz de epidemie. De asemenea, au fost în discuție proiectele unor rapoarte care s-au concretizat mai târziu sau sunt în lucru, extrem de importante pentru dezvoltarea sustenabilă, pe termen lung, a Europei: lupta cu rezistența antimicrobiană și strategia pentru materialele plastice într-o economie circulară.

Partea 2: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-aprilie-iunie-diplomatia-climei-proiectare-ecologica-si-mecanismul-de-protectie-civila-a-uniunii

Partea 3: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-iulie-septembrie-plastic-pesticide-poluare

Partea 4: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-octombrie-decembrie-interzicerea-plasticului-de-unica-folosinta-si-conferinta-de-la-katowice

Next article Retrospectivă 2018 (iulie-septembrie): plastic, pesticide, poluare
Previous article Conferință la Helsinki: Uniunea Europeană, o superputere globală

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment