IndustrieNoutăți

Retrospectivă 2018 (iulie-septembrie): plastic, pesticide, poluare

Retrospectivă 2018 (iulie-septembrie): plastic, pesticide, poluare

Provocările privind poluarea sunt din ce în ce mai mari și au venit, în parte, o dată cu progresul tehnologic și cu creșterea consumului. Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) pe care o prezidez în Parlamentul European trebuie să răspundă, prin elaborarea de pachete legislative, la mulțimea de dificultăți care apar, echilibrând interesele economice cu impactul asupra mediului înconjurător. Un profit mai mare nu e întotdeauna benefic, dacă el duce la scăderea calității vieții. Al treilea trimestru al lui 2018 a fost dominat de dosare care au găsit un numitor comun între interesele producătorilor și cele ale consumatorilor. Dacă ar fi să numesc printr-un singur cuvânt scopurile comune, acesta ar fi sustenabilitate.
• Raportul referitor la o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară. Mai puțin de 30% din deșeurile de plastic din UE sunt colectate pentru reciclare, deși plasticul e un material valoros și important, folosit așa cum trebuie. Impactul acestor deșeuri e dezastruos pentru mediu, sănătatea umană și economia statelor membre. Raportul insistă pe crearea unei piețe unice de materiale plastice reciclate, prin standarde de calitate și verificări ale acestora, prin regulamente la nivelul statelor și impulsionări economice ale privaților pentru a folosi materiale reciclate, prin proiectarea produselor pentru a le oferi recircularitate și prin controale mai stricte ale produselor importate. De asemenea, esențiale sunt investițiile în inovare pentru a dezvolta noi moduri de reciclare, precum și crearea unui protocol global pentru reciclarea materialelor plastice.
• Raport despre calitatea apei destinate consumului uman. Raportul acesta a fost necesar pentru a reforma o directivă în vigoare din 1998, astfel încât noua legislație să răspundă noilor provocări de mediu. S-a făcut o actualizare a parametrilor care definesc calitatea apei potabile, luând în calcul noile generații de substanțe cu potențial poluant. Accesul la apă bună pentru consumul uman rămâne o prioritate a UE, atât în ceea ce privește prețul echitabil, cât și compoziția chimică corespunzătoare.
• Raport referitor la punerea în aplicare a unui regulament CE privind produsele fitosanitare. Raportul e un răspuns la punerea în aplicare a regulamentului Comisiei privind pesticidele și produsele similare pe piața europeană. S-a observat o creșere a derogărilor acordate la utlizarea acestor produse, uneori fără justificare sau evaluare a efectelor: amestecuri neintenționate și combinări, impactul de mediu asupra biodiversității, degradarea pesticidelor în concentrații mici, imunotoxicitatea și neurotoxicitatea acestora. Raportul vrea o creștere a transparenței către consumatori a produselor utilizate în agricultură, precum și o mai bună protecție a sănătății publice prin studii științifice și crearea de alternative viabile economic. De asemenea, e necesară combaterea comerțului cu produse fitosanitare ilegale și contrafăcute, care a fost în creștere în ultimii ani.
• Raport referitor la evaluarea tehnologiilor medicale. Cetățenii europeni trebuie să aibă la dispoziție noile tehnologii medicale, în toate statele membre, cu eliminarea obstacolelor reprezentate de prețurile ridicate. Printre măsurile cheie propuse de acest raport sunt evaluarea la nivelul UE (unitar) a valorii terapeutice, armonizarea criteriilor din cadrul evaluărilor clinice a medicamentelor, încurajarea inovării și eliminarea suprapunerilor inutile pe piața medicamentelor.
Trimestrul al treilea al anului 2018 a fost foarte activ în comisia ENVI. Alte lucruri dezbătute au fost cele legate de stabilirea standardelor de performanță privind emisiile autoturismelor noi, un raport care vizează noul acord comercial Japonia-UE, de împachetare a shocu (băutură alcoolică japoneză), amendamente privind Instituirea programului spațial al Uniunii.

Partea 1: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-ianuarie-martie-economie-circulara-si-reducerea-co2

Partea 2: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-aprilie-iunie-diplomatia-climei-proiectare-ecologica-si-mecanismul-de-protectie-civila-a-uniunii

Partea 4: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-octombrie-decembrie-interzicerea-plasticului-de-unica-folosinta-si-conferinta-de-la-katowice

Next article Retrospectivă 2018 (octombrie-decembrie): interzicerea plasticului de unică folosință și conferința de la Katowice
Previous article Retrospectivă 2018 (ianuarie-martie): economie circulară și reducerea CO2

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment