IndustrieNoutăți

Retrospectivă 2018 (octombrie-decembrie): interzicerea plasticului de unică folosință și conferința de la Katowice

Retrospectivă 2018 (octombrie-decembrie): interzicerea plasticului de unică folosință și conferința de la Katowice

Ultima parte a anului 2018 a adus o decizie istorică, prin elaborarea unui nou pachet legislativ care scoate din piața UE cele mai multe produse din plastic de unică folosință. Poluarea cu acest tip de plastic, nereciclabil, are efecte nefaste mai ales asupra oceanului planetar. Apele sunt pline de microparticule care afectează sever flora și fauna marină, dar și sănătatea umană. În Comisia ENVI pe care o prezidez în Parlamentul European, rapoartele finalului de an au fost, în general, axate pe protecția mediului. În afara parlamentului, cel mai important eveniment de mediu al anului a fost conferința de la Katowice.
• Raportul referitor la reducerea impactului anumitor produse de plastic asupra mediului. A fost întâmpinat cu entuziasm de presă și societatea civilă și este legat de interzicerea unei lungi liste de produse din plastic de unică folosință care pot fi ușor înlocuite cu variante mai puțin poluante. Plasticul care nu se reciclează “ne-a inundat” pur și simplu, având un impact economic, de mediu și sănătate devastator. E un raport care prevede responsabilizare mai mare a producătorilor care folosesc plastic, educația consumatorilor, ca măsuri adiționale blocării unor produse pe piața comună.
• Raportul referitor la stabilirea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele noi. E un raport cu targeturi foarte ambițioase, care ar putea afecta producția de automobile, inclusiv pe cea din România. Deși reducerea emisiilor e un obiectiv necesar, uneori ea nu poate fi făcută prea abrupt, ducând la prejudicii economice prea mari și la imposibilitatea consumatorilor de a avea la dispoziție produse de calitate.
De asemenea, în comisia ENVI s-au mai discutat, printre altele, dosare privind obligațiile de raportare în domeniul politicii de mediu, calitatea apei destinate consumului uman și regulamentul care privește poluanții organici rezistenți.
Din păcate, rezultatele conferinței privind schimbările climatice de la Katowice, la care am participat ca șef al delegației Parlamentului European, au fost destul de modeste, dar cel puțin angajamentele luate la Conferința de la Paris au acum un “manual” de implementare clar. Chestiunea funcționării piețelor de emisii de carbon a fost amânată, dar Europa are o legislație ambițioasă și obiective clare, precum și un evident rol de lider în chestiunea combaterii schimbărilor climatice.

Partea 1: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-ianuarie-martie-economie-circulara-si-reducerea-co2

Partea 2: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-aprilie-iunie-diplomatia-climei-proiectare-ecologica-si-mecanismul-de-protectie-civila-a-uniunii

Partea 3: https://valean.eu/noutati/retrospectiva-2018-iulie-septembrie-plastic-pesticide-poluare

Next article Retrospectivă 2018 (aprilie-iunie): diplomația climei, proiectare ecologică și mecanismul de protecție civilă a Uniunii
Previous article Retrospectivă 2018 (iulie-septembrie): plastic, pesticide, poluare

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment