EnergieNoutăți

Rezervele din Marea Neagră vor transforma România dintr-o piață sustenabilă a gazului într-un exportator regional. Vom putea crea primul hub est-european al gazului

Rezervele din Marea Neagră vor transforma România dintr-o piață sustenabilă a gazului într-un exportator regional. Vom putea crea primul hub est-european al gazului

În cadrul unei conferințe la nivel înalt privind finanțarea energiei curate, la care au luat parte președintele Parlamentului European, comisarii europeni de profil, dar și guvernatorul statului american California, Adina Vălean a atras atenția asupra faptului încă de când a venit membru al PE, în urmă cu zece ani, piaței energetice a UE îi lipsește liberalizarea și infrastructura.

“Industria energetică din Europa de Est are potențialul de a iniția competiție pe piața energiei pentru a spori securitatea aprovizionării pentru întreaga Uniune Europene și pentru a reduce independența puternică față de resursele Rusiei”, a declarat Adina Vălean, eurodeputat (PNL, PPE) și președinte al Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

În acest sens, ”rezervele de gaz descoperite în Marea Neagră vor transforma România dintr-o piață auto-sustenabilă și stabilă a gazului, cu niciun import, într-un exportator regional”, mai consideră europarlamentarul.

”Pentru aceste lucruri avem nevoie de mai multe investiții, în special în Europa de Est, acolo unde piețele sunt dominate de surse externe și contracte pe termen lung cu clauze fixe de preț și livrare. Piețele subdezvoltate și slaba competiție dintre furnizori mențin prețurile ridicate pentru gazul importat și permit utilizarea sa ca un instrument politic”, a avertizat eurodeputatul român.

În acest context, Adina Vălean a punctat faptul că prin conectarea rețelor europene cu coridorul de sud și cu terminalele de gaz natural lichefiat din Grecia și din Estul Mediteranei vor permite accesul țărilor UE din Europa de Est la o piață globală cu prețuri competitive.

Eurodeputatul a avertizat, însă, și asupra nevoii de a schimba situația curentă a dependenței față de resursele rusești.

”În prezent, nu există nimic care să provoace actuala situație în care majoritatea țărilor membre din est depind masiv de stocurile rusești și nu există niciun hub operațional de tranzacționare a lichidităților. De fapt, nu există un astfel de disruptor încă, deoarece eu cred că Europa de Est și industria sa energetică vor fi acelor inovator disruptor care vor iniția competiție și vor consolida securitatea aprovizionării pentru întreaga Uniune Europeană”, a completat Vălean.

Eurodeputatul a punctat și importanța rezervelor de gaz descoperite în Marea Neagră, dar și oportunitatea reprezentată de relansarea investițiilor în infrastructură prin intermediul Uniunii energetice și a Fondului European pentru Investiții Strategice.

”Noile rezerve de gaz descoperite în Marea Neagră vor transforma România dintr-o piață auto-sustenabilă și stabilă a gazului, cu niciun import, într-un exportator regional. Dacă vom reuși să creștem capacitatea de interconectare și să legăm aceste capacități către piețele vecine, atunci va exista suficeentă lichiditate pentru a crea primul hub est-european al gazului”, a spus aceasta, în condițiile în care gazoductul BRUA – esenţial pentru independenţa energetică a României, pentru diversificarea resurselor și o piață competitivă în regiune, dar şi pentru succesul exploatărilor de gaze din Marea Neagră – este așteptat să fie finalizat în anul 2020.

Adina Vălean a conchis prin a preciza că instrumentele existente la nivel european, în special EFSI, reprezintă ”o fereastră de oportunitate unică pentru a relansa investițiile pe termen lung în infrastructură”.

Experți și oficiali la nivel înalt au participat marți, 7 noiembrie, la o conferință la nivel înalt desfășurată la Bruxelles pentru a discuta despre cele mai bune modalități de finanțare a tranziției de la emisiile de carbon către surse de energie mai durabile, eveniment organizat în comun de Parlamentul European și de Comisia Europeană. Conferința a abordat si problematica rolului actual și viitor al sprijinului financiar al UE pentru tranziția în domeniul energiei și importanța investiției în interconexiuni.

La conferință au participat Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Jerry Brown, guvernatorul statului California, SUA, Jyrki Katainen, Vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar european responsabil pentru ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, Miguel Canete, comisarul european pentru Schimbări Climatice şi Energie, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Uniunea energetică, Adina Ioana Vălean, europarlamentar, președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI).

Next article Adina Valean gazduieste o vizita de lucru cu Guvernatorul Californiei, Edmund G. Brown
Previous article Ecosistemele degradate nu pot furniza același nivel al bunastarii sau al calitatii vietii umane

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment