Libertăți civileNoutăți

Sănătatea femeilor europene

Sănătatea femeilor europene

De 8 Martie, mă alătur, în calitate de președinte al Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, inițiativei Institutului european pentru sănătatea femeii de a semna și implementa un manifest pentru o mai bună sănătate în rândul persoanelor de sex feminin din Uniunea Europeană.

Influențele biologice și sociale (sex și gen) sunt importante în economia sănătății. Mulți factori din afara sectorului medical – cum ar fi statutul socioeconomic, educația, cultura sau etnia – afectează comportamentul și accesul la resursele legate de îngrijirea femeii. Femeile joacă un rol vital ca profesioniști în sistem, îngrijitori în spațiul domestic, pacienți, mame, fiice sau prietene, mai ales în contextul unei Europe cu o medie de vârstă din ce în ce mai ridicate. Europa trebuie și poate să facă mai mult pentru a pune sănătatea femeilor în atenția autorităților.

Datele arată că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar sănătatea lor e mai fragilă. Femeile consumă mai multe medicamente și au un risc cu 50% mai mare de a avea reacții adverse la medicamente, și cu toate astea sunt mai puțin prezente în procesul de studiu al substanțelor care ajung pe piață. Una din zece femei nu are parte de îngrijire medicală în primele luni de sarcină. Femeile oferă îngrijire (inclusiv în caz de boală) membrilor familiei fără nicio retribuție. Consiliul Europei estimează că cel puțin 20% din femeile din Uniune sunt supuse la violență fizică și 10% suferă de pe urma violenței sexuale.

Europa poate și trebuie să facă mai mult.
Diferențele de sex și de gen trebuie să fie integrate în practicile medicale și în cercetare.
Trebuie îmbunătățit accesul femeilor la serviciile medicale.
Procesele de testare a medicamentelor trebuie să respecte proporția de femei din societate.
Îmbunătățirea îngrijirii pentru gravide și mame trebuie să devină o prioritate.
Trebuie eliminate diferențele de plată la salarii și pensii.

O Europă mai sănătoasă și mai puternică este o Europă în care femeile se bucură de atenție. Bineînțeles, în orice zi, nu numai de Ziua Femeii.

Next article Adina Vălean: Articolul 13 al Directivei privind dreptul de autor limitează inovația și antreprenoriatul
Previous article Ziua europeana 112

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment