112Noutăți

“Acum avem certitudinea ca este posibil sa obții date de localizare exacte pentru apelurile la 112. Acum putem salva mai multe vieți!”

“Acum avem certitudinea ca este posibil sa obții date de localizare exacte pentru apelurile la 112. Acum putem salva mai multe vieți!”

Adina Vălean, Vicepreședinte al Parlamentului European saluta lansarea unui serviciu implementat de companiile de telecomunicații British Telecom, EE si HTC, care permite localizarea cu o precizie de 30 de metri a apelanților la serviciul de urgenta 112 in Marea Britanie.

In prezent, serviciul de urgenta 112 poate localiza apelurile realizate de pe telefoane mobile doar pe baza triangulației intre trei antene GSM. Gradul de acuratețe este foarte scăzut, având in vedere ca in mediul rural sau in zonele nelocuite antenele GSM se afla la distante de zeci de kilometri. Astfel timpii de intervenție, foarte mari in anumite cazuri, duc la pierderea a pana la 4 miliarde de euro anual la nivel european si a numeroase vieți omenești.

In cei opt ani de mandat, Adina Vălean este unul dintre principalii promotori la nivel european ai numărului de urgenta 112, cerând încă din 2007 îmbunătățirea localizării apelurilor de urgenta.

In contextul lansării acestui nou serviciu in Marea Britanie, Adina Vălean a declarat:

“Serviciul dezvoltat de companiile britanice este de 4000 de ori mai exact decât sistemele actuale. Acum avem certitudinea ca este posibil sa obții date de localizare exacte pentru apelurile la 112. Anul trecut in ianuarie, când a avut loc tragedia din Munții Apuseni, am spus in mod repetat ca tehnologia de localizare exacta, prin coordonate GPS exista deja, iar Statele Membre UE au obligația de a îmbunătăți sistemele pe care le folosesc. Daca ar fi făcut la timp acest lucru, Aurelia Ion si Adrian Iovan nu si-ar fi pierdut viata, așteptând intervenția serviciilor de urgenta.

Prin aceasta noua tehnologie, inițierea unui apel de urgenta de pe un telefon mobil cu acces la internet (smartphone), determina activarea GPS-ului si localizarea prin coordonate exacte, care sunt apoi transmise automat Serviciului de Urgenta printr-un SMS. Prin acest serviciu, localizarea exacta este realizata in doar 18 secunde. Textul SMS-ului este atașat automat apelului vocal si este comparat totodată cu datele furnizate de antenele operatorului de telefonie mobila pentru a verifica identitatea apelului.

“Acest succes tehnologic demonstrează încă odată ca atunci când industria se coalizează putem beneficia de rezultate concrete, ceea ce mă face sa recomand un parteneriat similar intre toți operatorii de telefonie mobila si producătorii de telefoane mobile din Europa. De asemenea, sper ca si in Romania, unde am avut accidente ca cel din Apuseni, industria de telecomunicații va dori sa colaboreze pentru a oferi cetățenilor servicii de urgenta la cele mai înalte standarde. Sper ca de acum sa putem salva mai multe vieți,” a adaugat Adina Valean, vice-presedinte al Parlamentului European.

Date tehnice:

In Marea Britanie, aproximativ 60 la suta dintre apelurile 112 sunt efectuate in de pe telefoane mobile – adică 22 de milioane de apeluri pe an si 60.000 pe zi – sunt procesate de centrele British Telecom. Utilizând tehnologia de pana acum, apelanții nu puteau fi localizați decât in interiorul unei raze de câțiva kilometri astfel încât:

Apelurile 112 de pe telefoane mobile durau cu pana la 30 de secunde mai mult fata de cele inițiate de pe telefoane fixe;

  • Intr-una din estimări, in cazul a 36.000 de apeluri de urgenta localizarea a durat mai mult de 30 de minute;
  • In aproximativ 330.000 de apeluri de pe telefoane mobile, victimele care au apelat serviciul de urgenta nu au putut vorbi cu operatorul, fapt care coroborat cu localizarea inexacta prin triangulație a impiedicat intervenția la timp a serviciilor de urgenta.
Next article "Industria europeana are nevoie de soluții sectoriale, soluții regionale si soluții pe termen mediu si lung."
Previous article "Gazul va avea un rol important în echilibrarea cererii de energie de pe piețele tot mai conectate din Uniunea Europeana."

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment