DiscursuriNoutăți

Succesul UE depinde de succesul fiecăruia dintre statele membre

Succesul UE depinde de succesul fiecăruia dintre statele membre

Astăzi, 23 octombrie 2018, Klaus Iohannis a fost prezent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg pentru o discuție privind viitorul Europei. Rolul României în Uniunea Europeană a fost amintit în discursurile europarlamentarilor prezenți, precum și în cel al președintelui comisiei europene Jean-Claude Junker.

Adina Vălean a avut o intervenție în plen, după discursul președintelui României, în care a reafirmat încrederea în proiectul European și necesitatea ca statele europene să se achite în același mod de responsabilități și să obțină aceleași privilegii.

“Apreciez felul în care România, prin dumneavoastră, privește viitorul Europei. Vocea pro-europeană a Estului, pe care o reprezentați, este extrem de importantă în acest moment când încrederea în proiectul european trebuie reclădită. Cred, ca și dumneavoastră, că Europa cu două viteze, este extrem de periculoasă și poate crea falii în interiorul Uniunii care vor fi greu de reparat.”

Intervenția Adinei Vălean s-a încheiat cu o întrebare, la care Klaus Iohannis va răspunde în scris, în perioada următoare.
“Cred că succesul Uniunii Europene depinde de succesul fiecăruia dintre statele membre iar România trebuie să facă mai mult și mai bine pentru a contribui la întărirea și viitorul proiectului european. Care sunt prioritățile pe care România le are pentru a depăși decalajele față de celelalte state membre și a contribui la viitorul Uniunii?”

Discursul lui Klaus Iohannis a prezentat o viziune europeană care se axează pe unitate, coeziune, securitate, dar și pe continuarea extinderii. Președintele a menționat succesele industriei IT românești și a subliniat rolul pe care România îl are pentru securitatea întregii Europe.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a amintit că el pledează pentru intrarea României în Schengen, precizând că țara noastră este un furnizor de stabilitate, nu un consumator de stabilitate. De asemenea, Junker a lăudat România pentru inițiativa de a lansa un pachet anticorupție.

Manfred Weber, președintele grupului popularilor, s-a referit în discursul său la creșterea spectaculoasă a economiei românești din ultimii 20 de ani, dar și la o Europă a viitorului în care condițiile de trai ale cetățenilor să fie aceleași, indiferent de țara din care fac parte. Weber a vorbit și el despre sprijinirea României pentru intrarea în spațiul Schengen.

Josef Weidenholzer, din partea socialiștilor europeni, a folosit o metaforă pentru a descrie valorile comune ale Europei: “statul de drept și drepturile fundamentale ar trebui să fie aerul care ne unește”. Weidenholzer a vorbit și despre eliminarea corupției, care duce la o prosperitate crescută pentru cetățenii de rând.

Dincolo de luările de cuvânt care s-au referit la răfuieli din politica internă, izolate de altfel, întâlnirea cu Klaus Iohannis din Parlamentul European a arătat un interes crescut pentru rolul României ca actor important în Uniunea Europeană.

Next article Pas decisiv pe calea reducerii poluării cu plastic a mediului înconjurător
Previous article Ce ne facem cu plasticul?

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment