NoutățiTelecomunicații

Piața unică digitală – 2 piloni: infrastructura și spectrul

Piața unică digitală – 2 piloni: infrastructura și spectrul

Pe 18 noiembrie, Adina Valean, vice-presedinte al Parlamentului European, a participat ca vorbitor principal la Conferinta Anuala a Asociatiei Europene de telecomunicatii competitive.

Suntem cu toții de acord că modelul european de piata in telecomunicatii, bazat pe competitie, este un model functional care a incurajat concurenta, investițiile, precum si servicii mai bune si mai ieftine pentru consumatori. Cu toate acestea, este la fel de adevărat că operatorii de telecomunicații se confruntă cu o presiune uriașă din partea asa-numitelor servicii <<over-the-top>>, care nici nu au o povara de reglementare similara, nici nu trebuie să investească în următoarea generație de infrastructura de bandă largă. Astfel, trebuie sa facem o distincție clară între competitia la nivel de infrastructura si cea la nivel de servicii. Acolo unde există un mediu concurențial echitabil, trebuie să-l protejam, iar acolo unde nu există, trebuie să-l cream. Fiecare jucător, tradițional sau nou, trebuie să beneficieze de același tratament în fața legii,” a declarat Adina Valean in deschiderea conferintei.

Conferinta s-a axat pe reformarea legislatiei in domeniul telecomunicatiilor, pentru a incuraja investitiile in infrastructura si competitia in piata interna.

Realizarea unei piețe unice digitale funcționale trebuie să se concentreze, în opinia mea, pe doi piloni majori: infrastructura și spectrul. Este foarte clar că avem nevoie de investiții masive în rețele de bandă largă, pentru a putea menține competitivitatea Europei pe scena globală. Avem nevoie de o privire de ansamblu asupra legislației în vigoare și trebuie sa vedem unde există o marjă de manevră, pentru a face investitiile in retele mai interesante din punct de vedere comercial. Mai mult, fără un cadru european puternic cu privire la spectru, scopul unei piete unice digitale nu va putea fi atins. Ne luptam de ani de zile cu reticența statelor membre de a se pune de acord pe acest subiect. Chiar daca inteleg de ce tarile ar dori să păstreze controlul asupra frecvențelor radio, eu cred că, de asemenea, un anumit nivel de sincronizare este obligatoriu pentru ca piața internă să poata functiona fluid“, a adaugat europarlamentarul PNL.

La eveniment au participat reprezentanti ai industriei de telecomunicatii, membri ai Parlamentului si Comisiei Europene, precum si jurnalisti si asociatii non-profit.

Next article Adina Valean, speaker la Economic Ideas Forum 2015
Previous article Adina Valean gazduieste Saptamana Globala a Antreprenoriatului la Parlamentul European

Related posts

1 Comment

Leave a Comment