NoutățiTelecomunicații

Roaming în UE: mai multe optiuni, mai multa calitate, preturi mai mici

Roaming în UE: mai multe optiuni, mai multa calitate, preturi mai mici

Uniunea Europeană continuă să caute soluții pentru reducerea prețurilor la roaming. Încă din 2007, datorită facturilor enorme apărute la convorbirile în roaming s-au luat măsuri pentru a pune limitări acestor tarife.

Ultima plafonare a prețuri

lor a avut loc în iulie 2009 în urmă raportului Vălean. Tarifele (care pentru prima data includeau și serviciile de roaming pentru SMS și date) au scăzut atunci, însă, în raportul ei, Adina Vălean cerea o abordare structurală a acestor servicii (adică găsirea de mecanisme pentru încurajarea concurenței și scăderea prețurilor în mod natural).

Cum în 30 iunie 2012 expiră acordul de plafonare, în sprijinul adoptării unui nou regulament, Comisia Europeană propune abordarea structurală. Asta înseamnă separarea serviciilor de roaming de cele de telefonie mobilă, ceea ce transformă roamingul într-un business aparte. Astfel că ar putea deveni posibil pentru un consumator să beneficieze de două contracte, unul pentru telefonie mobilă și celalat pentru roaming, fiecare cu alt operator prezent pe piața locală.

Paleta de opțiuni ar deveni astfel mult mai variată însă clientul va trebui să caute în funcție de propriul consum operatorul care să-i împlinească așteptările și nevoile de comunicare. Acest lucru presupune permiterea accesului pe piața locală și a altor operatori (chiar și a unor rețele mobile virtuale).

Adina Vălean care conduce dosarul de roaming din partea grupului ALDE din Parlamentul European a venit în completarea acestei abordări cu două idei care au găsit sutinere din partea Comisiei Europene.

Prima ar fi opțiunea operatorilor de telefonie mobilă de a nu oferi serviciul de separare dacă reușesc să coboare prețurile la roaming la nivelul prețurilor practicate local.

Cea de-a două se referă la navigarea pe internet în roaming: “Din 2009 încoace tehnologia a evoluat atât de mult, au apărut nenumărate aparate care permit conectarea la internet astfel încât nu mai putem neglija un aspect al roamingului care în 2009 era trecut cu vederea: transferul de date. Utilizatorii ar trebui să poată să se folosească de rețelele de telefonie mobilă din țările comunitare în care călătoresc cum se folosesc azi de rețelele wireless, adică, contra unei taxe să poată intra și naviga pe internet printr-un operator local la prețuri locale”, a spus Vălean.

Noua scădere de prețuri la roaming va intra în vigoare, dacă trece de votul Parlamentului European, în iulie 2012. Iar propunerile privind separarea serviciilor de roaming din 2014 concomitent cu o noua scădere a prețurilor.

Next article Discurs Adina Valean pe tema libertatilor civile
Previous article “Connecting Europe” un pas important pentru modernizarea infrastructurii europene

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment