EnergieIndustrieNoutăți

Trebuie să oprim subvenționarea combustibililor fosili care poluează puternic și să-i lăsăm să concureze pe piața liberă

Trebuie să oprim subvenționarea combustibililor fosili care poluează puternic și să-i lăsăm să concureze pe piața liberă

Adina Valean, europaralamentar PNL, Presedinte al Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European a gazduit in data de 10 Octombrie 2017 un mic dejun de lucru intitulat “COP 23 – What to do with Carbon Emissions & Climate Finance” in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer.

Dezbaterea la care a participat Comisarul Eurooean pentru Energie si Clima, Miguel Arias Canete s-a axat pe soluțiile cele mai eficiente pentru a menține un angajament sporit al sectorului privat în reducerea emisiilor de carbon precum și pentru finanțarea masurilor de combatere a schimbărilor climatice.

In deschidere Adina Vălean a punctat: “Companiile iubesc concurența dar mult mai puțin taxele. O taxă pe emisiile de carbon poate părea mai ușor de implementat, dar ar stabili un preț birocratic fix pe emisii de carbon, ceea ce ar ucide orice posibilitate pentru o companie privată de a fi mai bună decât concurenții săi. Mai mult, în această etapă, nicio economie majoră nu isi propune o asemenea taxa, care dacă ar fi aplicata transporturilor și gospodăriilor populației, ar fi totalmente ne sustenabilă. O astfel de taxă ar funcționa numai dacă, printr-un miracol, toate economiile majore ar decide în unanimitate să o aplice în același timp și la același nivel. Acest lucru nu se întâmplă!
Acestea fiind spuse, cred că sistemul de tranzacționare a certificatelor pentru emisiile de carbon este cel mai bun instrument pentru stabilirea unui preț pentru CO2. Acest mecanism a fost identificat în mod repetat de către industrie ca singura modalitate de a oferi predictibilitatea necesara necesară pentru a permite investițiile în capacități de producție cu emisii reduse.”

Referindu-se la negocierile internaționale de la Conferința COP 23 din Bonn europarlamentarul a adăugat: ” La COP 23 pot să vă spun că delegația PE la Bonn, pe care o voi conduce, își organizează evenimentul exact pe tema identificării modului în care impactul financiar al retragerii anunțate a SUA ar putea fi atenuat. Vom discuta cu BEI, cu Green Cilmate Found, cu guvernatorul Californiei și cu Global Covenant of Mayors despre creșterea implicării actorilor nestatali in lupta împotriva schimbărilor climatice, cum ar fi regiunile, orașele și alianțele industriale, precum și despre mobilizarea investițiilor private.”

Dacă vom crea legi pentru reducerea emisiilor, ar trebui să oprim subvenționarea în același timp a combustibililor fosili care poluează puternic, cum ar fi cărbunele, și să-i lăsăm să concureze pe piața liberă. Industria are nevoie de claritate atunci când decide unde direcționează investițiile. Aceasta claritate înseamnă si curățarea economiei energiei de banii alocați cărbunelui sub formă de mecanisme de capacitate sau din fondul de modernizare din ETS și transferarea acestor bani către surse de energie mai curate.” a conchis Adina Vălean.

Next article Solutia pentru reducerea dependentei de o singura sursa de aprovizionare o reprezinta interconectarea retelelor si accesul la piata globala
Previous article Parlamentul European a votat raportul WiFi4EU

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment