DiscursuriIndustrieNoutățiPolitică externă

Urși, energie și shochu: o săptămână de Iași, București și Bruxelles

Urși, energie și shochu: o săptămână de Iași, București și Bruxelles

Economia circulară, infrastructura de gaz a Europei, guvernanță energetică: voi încerca să fac digerabile pentru publicul larg toate aceste concepte abstracte, de care ne ocupăm în Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European. Și totuși, în săptămâna care a trecut ne-am ocupat și de lucruri mai concrete, cum ar fi atitudinea față de urși – care privește mai ales România -, o țuică japoneză sau rezistența la antimicrobiene.

1. De multe ori, în calitate de președintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European, am fost pusă în situația de a pune în echilibru bunăstarea imediată a oamenilor și conservarea mediului înconjurător. Nu-mi doresc niciodată ca prima să fie sacrificată, dar știu foarte bine, în același timp, că nu ne putem vinde viitorul pe un beneficiu minor, de scurtă durată. Săptămâna trecută am ajuns la Iași la o conferință în care s-a vorbit despre economia circulară, iar unii dintre ziariștii prezenți în sală mi-au cerut o opinie despre declarația ministrului mediului din România: dacă va fi nevoie, vom împușca urși pentru a reduce populația lor din pădurile românești. Poziția mea a fost clară: împușcarea lor nu e o soluție, iar autoritățile trebuie să aplice măsuri demne de secolul 21, în acord cu o minimă etică, cu recomandările europene și să arate că se gândesc și la viitor, nu numai la ziua de azi. Știrea completă o puteți citi aici și vă asigur că voi lua măsuri suplimentare, politice, în legătură cu asta. https://www.news.ro/social/europarlamentarul-adina-valean-dupa-ministrul-mediului-vorbit-ordin-privind-vanarea-ursilor-inacceptabil-impuscam-ursii-ar-dovada-necivilizatie-accepta-astfel-masuri-1922405117252018061618173336
2. Despre economie circulară s-a vorbit nu numai la Iași, ci și la Bruxelles, cu Erik Solheim, care conduce programul de mediu al ONU. Solheim e un politician norvegian cu state vechi în politica națională, dar mai ales internațională, fiind, în trecut, negociator în cazuri delicate, de război, din partea Norvegiei. Europa face pași serioși către trecerea înspre un astfel de model economic, în care deșeurile devin materie primă, în care inovația tehnologică salvează resurse naturale, în care refolosirea nu rămâne numai un slogan frumos prin campaniile eco. Și România e Europa.
3. Anul acesta s-a ținut la București conferința GIE (Gas Infrastructure Europe) și eu am fost printre speakeri. E un domeniu de care m-am ocupat multă vreme la Bruxelles și nimic nu e alb și negru în povestea asta: interese politice, geostrategice, factori de mediu, de securitate, politică de prețuri. Noi suntem printre țările europene producătoare de gaz și asta, desigur, e un avantaj și ne face jucători pe această piață. Complicată piață, dar importantă.
4. Și tot despre energie au fost negocierile pentru Guvernanță Energetică Europeană. O ședință de 9 ore, care s-a încheiat la aproape ora 5 dimineața, a clarificat un plan comun al UE pentru politicile de energie și de climă. Știu că există o viziune romanțată a activității europarlamentarilor la Bruxelles, dar cine are treabă în Parlament, mai pleacă acasă și la 5 dimineața. Preferabil, cu un succes și cu un acord care să respecte interesele comune ale Europei.
5. Știți ce e shochu? Nici eu nu știam prea bine, dacă nu trebuia să mă ocup de acest lucru. E o “țuică” japoneză, destul de sofisticată, pentru care Japonia a cerut o derogare pentru a intra pe piața europeană cu sticle non-standard cantitativ pentru UE. Uneori ne ocupăm și cu asemenea lucruri, în baza tratatelor internaționale cu partenerii noștri comerciali și dacă vi se pare această cauză amuzantă, nu vreți să știți ce dezbateri cumplite pe tema kebapului au fost în comisia pe care o prezidez (care se ocupă și de siguranță alimentară). N-am știut niciodată că parlamentarii germani pot fi așa de vocali, nici că kebapul poate încinge așa spiritele. Așadar, “Kampai!” cum ar zice japonezii la “Noroc!”
6. A fost și un vot foarte important din zona sănătății publice la reunirea Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară: planul unic european împotriva rezistenței antimicrobiene. Costurile, în vieți omenești și bani, a rezistenței antimicrobiene sunt foarte mari, iar cauzele sunt de la utilizarea nepotrivită și excesivă a medicamentelor antimicrobiene la oameni până la utilizarea lor la creșterea animalelor. Știm bine că și noi, în România, avem o problemă mare cu abuzul de antibiotice și mă bucur că se fac pași spre o mai strictă reglementare în domeniu.
7. Am mai votat și discutat în comisie despre: buget pe 2019, calitatea produselor pe piața unică, implementarea pahetului legislativ pe economie circulară, folosirea medicinală a canabisului, autorizări pentru medicamente, acorduri comerciale cu Columbia și Peru, emisii CO2 pentru noile autovehicule etc.

Uneori, de la București, Bruxelles-ul pare departe. Simbolic, desigur, și din păcate.

Next article UNTOLD la Parlamentul European
Previous article Adina Vălean: România trebuie să apese pe accelerație, dar să emită mai puțin

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment